CDA eist snel begin miljardenbezuinigingen
DEN HAAG (ANP) – Het CDA wil al in de loop van volgend jaar besluiten nemen over toekomstige miljardenbezuinigingen. Daarmee wordt een potentieel meningsverschil duidelijk met coalitiepartner PvdA, dat dit voorjaar ook al speelde toen de regeringscoalitie een pakket crisismaatregelen opstelde om de recessie te bestrijden.
CDA–fractievoorzitter Van Geel zei woensdag bij de algemene beschouwingen, het jaarlijkse debat over de miljoenennota, dat hij wil dat het kabinet deze periode al „betekenisvolle" en „geloofwaardige stappen" neemt. „Het CDA maakt niet mee dat we alles over de schutting naar een nieuw kabinet gooien".Dit voorjaar pleitte Van Geel ook voor sneller en harder bezuinigen dan de PvdA wilde. Het compromis werd dat er in 2011 1,8 miljard bezuinigd wordt, mits de economie op dat moment weer groeit met 0,5 procent. De verhouding is grofweg dat het CDA zo snel mogelijk het overheidstekort wil terugdringen, terwijl de PvdA meer huiverig is dat bezuinigingen een broos economisch herstel dwarsbomen.
Volgens het kabinet zijn miljardenbezuinigingen in de periode vanaf 2011 nodig om de begroting, die volgend jaar een tekort kent van 27 miljard euro, weer op orde te brengen. Ambtenaren beginnen volgende maand te zoeken naar bezuinigingsmogelijkheden van 20 procent op twintig beleidsterreinen. Volgend voorjaar worden de resultaten verwacht.
Om de overheidsfinanciën in het gareel te krijgen, opperde PvdA–fractievoorzitter Hamer een „solidariteitsbijdrage" van mensen die meer verdienen dan premier Balkenende. Met een nieuw toptarief in de inkomstenbelasting van 60 procent kan volgens Hamer 300 miljoen euro opgehaald worden.
Van Geel toonde zich kritisch. Gezien de opbrengst is het volgens hem „een tikje in de orde van symboolpolitiek", terwijl een toptarief in de belastingen wel schade zou kunnen toebrengen aan de economie en werkgelegenheid.
Een potentieel meningsverschil tussen de twee grootste regeringspartijen ligt ook bij bezuinigingen op het koningshuis. De oppositie vroeg daar woensdag om en Hamer noemde het „redelijk" dat als het kabinet van iedereen een bijdrage vraagt, die ook van het koninklijk huis wordt gevraagd.
De oppositie was woensdag in het urenlange debat eensgezind in de veroordeling van het kabinetsbeleid, maar verdeeld over de alternatieven. SP, VVD, PVV, GroenLinks en D66 dienden tegenbegrotingen in. Volgens de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) doet die van het VVD het meest voor het overheidstekort in 2010. Maar de bezuinigingen die de VVD voorstaat, zijn volgens het kabinet juist schadelijk voor het voorzichtige economisch herstel.
Wilders, met zijn PVV in de peilingen momenteel de tweede partij van het land, trok de aandacht met een voorstel voor een ’kopvoddentax’, een hoofddoekjesbelasting van 1000 euro per jaar die het volgens hem door de islam vervuilde straatbeeld moet verbeteren en de onderdrukking van de vrouw moet tegengaan.