Politiek

Rutte: Gebrek aan daadkracht

Gebrek aan daadkracht. Dat verwijt VVD-fractievoorzitter Rutte het kabinet-Balkenende nadat hij de rijksbegroting voor 2010 heeft gelezen. De liberale oppositieleider wil bezuinigen én investeren.

16 September 2009 08:16Gewijzigd op 14 November 2020 08:40Leestijd 3 minuten
Rutte mist daadkracht van het kabinet. Foto RD, Anton Dommerholt
Rutte mist daadkracht van het kabinet. Foto RD, Anton Dommerholt

Hoe typeert u deze begroting?„Als een non-begroting. Het kabinet neemt geen besluiten. Het schuift alles maar vooruit. Blijkbaar is het uitgeregeerd.”

Wat vindt u goed aan deze Miljoenennota?

„Er zitten enkele maatregelen in die ook de VVD aanspreken. Ik moet er wel bij zeggen: Het was even zoeken. Als voorbeeld wil ik noemen de ruimere kredietmogelijkheden voor het midden- en kleinbedrijf. Op dit punt toont dit kabinet wel daadkracht.”

Wat vindt u minder goed?

„Dat het kabinet geen keuzes maakt, acht ik het grootste euvel. Om in termen van uw krant te spreken: Ze laten Gods water over Gods akker lopen. Ze stellen overal commissies voor in en noemen dat daadkracht. Het kabinet moet zelf de beleidskeuzes voor de toekomst maken en dat niet overlaten aan anderen en zeker niet aan ambtelijke werkgroepen.”

Wat mist u?

„Voor de korte termijn moet de overheid direct een begin maken met het verminderen van de staatsschuld. Tot voor kort was er sprake van een begrotingsoverschot van 1 procent, nu is er sprake van een begrotingstekort van ruim 6 procent. Voor de lange termijn moet er perspectief komen voor Nederland. Ons land moet voorop lopen; tot de top van Europa gaan behoren. Daarom moet er op termijn veel meer geld naar het onderwijs en naar een betere infrastructuur. Daarmee bedoel ik niet alleen meer wegen, vaarten, en rails, maar ook meer mogelijkheden voor snellere internetverbindingen en dergelijke.

Ook mis ik snelle besluitvorming over de toekomst van de overheid. Daar wordt het komende halfjaar op gestudeerd. De VVD heeft zijn keuzes al gemaakt. Wij willen acht departementen in plaats van zestien. Dat maakt ook halvering van het aantal ministers mogelijk. Het aantal Tweede en Eerste Kamerleden kan met eenderde naar beneden. In totaal kunnen er volgens ons zo’n 35.000 rijksambtenaren weg.”

Denkt u dat zo’n operatie kans van slagen heeft? Alle kabinetten willen het overheidsapparaat inkrimpen, maar het lukt niemand.

„Ik ben er vast van overtuigd dat het mogelijk is, anders zou de VVD het niet voorstellen. Het is echter geen maatregel die volgend jaar al volledig kan worden uitgevoerd. Daarvoor zijn enkele jaren nodig. En als andere kabinetten het niet voor elkaar hebben gekregen, wil dat toch niet zeggen dat het niet kan? Dat motiveert ons juist om ermee door te gaan.”

Wat zou er zeker in de Miljoenennota hebben gestaan als de VVD in het kabinet had gezeten?

„We willen zes miljard extra investeren in onderwijs, zorg en infrastructuur. We willen ook stevig bezuinigen, bijvoorbeeld op ontwikkelingssamenwerking. Die vorm van hulp moet worden beperkt tot echte noodhulp. De overheid moet begrotingssteun aan derdewereldlanden met onmiddellijke ingang stopzetten. Dat levert ons zomaar miljarden euro’s op.”

Hoe typeert u dit kabinet?

„Als een kabinet dat de handdoek in de ring gooit. Het is uitgeregeerd en het heeft zichzelf omgevormd tot een denktank. Het gaat alleen nog wat brede maatschappelijke discussies opzetten.”

Wat wenst u het kabinet toe?

„Daadkracht. Maar ik heb geen enkele verwachting dat het nog goedkomt.”

Meer over
Interviews

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Vond je dit artikel nuttig?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer