Politiek

Oppositie: Dit kabinet regeert niet

De oppositie mist bij het kabinet de daadkracht om de economische crisis op de juiste manier aan te pakken. De VVD vindt dat het kabinet onnodig moeilijke besluiten voor zich uitschuift; volgens de SP betalen mensen met het minste geld de rekening en GroenLinks stelt dat „het land in de kou" staat.

ANP
15 September 2009 20:14Gewijzigd op 14 November 2020 08:40

Vooral het besluit van het kabinet om ambtenaren tot uiterlijk volgend jaar zomer te laten zoeken naar miljardenbezuinigingen wordt gehekeld. „Dit kabinet doet helemaal niets", stelde VVD–leider Rutte. „De leegte van Balkenende wordt met deze miljoenennota pijnlijk zichtbaar", reageerde GroenLinks–leider Halsema op haar beurt.D66–leider Pechtold noemde het „de omgekeerde wereld" dat ambtenaren moeten uitzoeken waar bezuinigd kan worden. „De toekomst van onze economie ligt in een goed opgeleide beroepsbevolking. Andere landen nemen nu een voorsprong op ons, omdat het kabinet geen besluiten durft te nemen. Dit is bijna politiek misdadig".

Voor de PVV kunnen er maar beter meteen verkiezingen komen: „Hoe durft het kabinet de gewone burger te pakken, terwijl het tegelijkertijd miljarden uitgeeft aan banken en linkse hobby’s. Bakken met geld worden weggegooid aan meer asielzoekers en immigranten, ontwikkelingshulp en Vogelaarwijken. Dat is wereldvreemd en asociaal", aldus PVV–leider Wilders.

De meeste oppositiepartijen presenteerden dinsdag een tegenbegroting om duidelijk te maken welke keuzes zij zouden maken. Zo wil de VVD dat het aantal ambtenaren met 35.000 omlaaggaat, het aantal Tweede Kamerleden met vijftig en het aantal senatoren met 25. Volgens de liberalen zouden er acht ministeries moeten overblijven, waaronder Financiën, Onderwijs en Volksgezondheid. Van het geld dat overblijft door de sanering, wil de VVD deels onderwijzers en agenten aanstellen.

De PVV stelde een tegenbegroting op met daarin vooral maatregelen voor de mensen die het niet breed hebben. De partij wil belastingen verlagen en extra geld steken in de zorg voor ouderen. GroenLinks wil vooral extra geld uittrekken om het openbaar vervoer te verbeteren, bijvoorbeeld door de aanleg van nieuw spoor en meer tramlijnen. Ook wil de partij dat er 1 miljard extra gaat naar de zorg en eenzelfde bedrag naar het onderwijs, onder meer om de salarissen van leraren te verhogen. De SP heeft plannen gemaakt waarin de nadruk ligt op een andere lastenverdeling, zoals hogere belasting voor topinkomens, afschaffing van de hypotheekrenteaftrek voor huizen boven een miljoen en een heffing voor banken.

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie vonden dat het kabinet dinsdag de juiste toon aansloeg. Volgens ChristenUnie–fractievoorzitter Slob biedt het kabinet een „heilzaam dieet" aan voor de langere termijn en wordt er terecht in 2010 flink geïnvesteerd om „pijn en bloedverlies" zoveel mogelijk te voorkomen en werkgelegenheid en koopkracht te behouden.

Woensdag en donderdag debatteert de Kamer over de kabinetsplannen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer