„Geluk als indicator economie”
Frankrijk gaat de factoren geluk en welzijn laten meetellen bij het berekenen van de stand van zaken in de economie.
Dat heeft president Nicolas Sarkozy gisteren gezegd. Hij zei ook dat Frankrijk andere landen gaat vragen hetzelfde te doen.Sarkozy deed zijn uitlatingen op basis van een rapport van de economen en Nobelprijswinnaars Joseph Stiglitz en Amartya Sen, die op zijn verzoek manieren hebben bestudeerd om economische vooruitgang te meten.
„Er wacht ons een grote revolutie”, zei Sarkozy een jaar na het instorten van zakenbank Lehman Brothers, in een toespraak. „Jarenlang heeft men gezegd dat het geldwezen de welvaart tot grote hoogten bracht, om op een dag te ontdekken dat de risico’s zich zozeer opstapelden dat de wereld bijna in een chaos werd gestort. De crisis geeft ons niet alleen de kans om andere modellen te overwegen, ze verplicht ons daartoe.”
Gemeten aan de hand van de gebruikelijke indicatoren loopt de economische groei in Frankrijk de laatste decennia achter ten opzichte van vergelijkbare landen. Door welzijn mee te wegen zou de economie van Frankrijk –dat een korte werkweek en goede sociale voorzieningen heeft– een rooskleuriger aanzien krijgen.
„Als vrije tijd niet wordt meegewogen omdat die zich overwegend vult met niet-economische activiteiten als cultuur, stellen we productiviteit onder menselijk welbevinden”, zei Sarkozy.
Sarkozy vroeg de Amerikaan Stiglitz, kritisch beschouwer van devrijemarkteconomie, en de Indiër Sen, een van de opstellers vande ontwikkelingsindex van de VN,anderhalf jaar geleden kritisch onder de loep te nemen hoe economische groei wordt gemeten.