Kerk & religie

Stadszending vraagt om gebedsbeweging

Wie ”de wereld” met het Evangelie wil bereiken, zal in elk geval in de wereldsteden ingang moeten vinden. Dat is een belangrijke invalshoek van stadszending, blijkt op de conferentie die ik bezoek.

Siebrand Wierda
15 September 2009 10:15Gewijzigd op 14 November 2020 08:40
NEW YORK - „Gebed is van cruciaal belang voor een beweging van het Evangelie.” Foto ANP
NEW YORK - „Gebed is van cruciaal belang voor een beweging van het Evangelie.” Foto ANP

Ds. Daniel Ho uit Petaling Jaya (Maleisië) vertelt over de vreugde die hij ervaart in de stad. Het is een centrum van commercie, cultuur en politiek. Laat de stad dan ook een centrum van het christelijke geloof zijn, zegt Ho. Zo kan er een antwoord komen op geestelijke nood, uitsluiting en angst.Er klinken in New York succesverhalen: opwekkingen op de Filipijnen, in Addis Abeba (Ethiopië), Lagos (Nigeria) en diverse steden in Uganda. Eerlijk gezegd duizelt het mij bij deze berichten. Als ze kloppen, waarom zien we dan in Europa zo weinig gebeuren? Maar een pastor uit Uganda benadrukt: Het is echt waar. Hij heeft duizenden mensen tot geloof zien komen. In allerlei steden is een gebedsbeweging, zeven dagen per week, 24 uur per dag.

Gebed is van cruciaal belang voor een beweging van het Evangelie, stelt ds. Luis Bush, directeur van Transform World Connections. Hij is het eens met ds. Tim Keller: Gemeentestichting is belangrijk, maar niet genoeg. Nodig is een bewéging van het Evangelie.

Ik moet er nog achter komen wat zo’n beweging precies is. Maar één ding is nu al duidelijk: het wordt alleen wat als het een beweging is van de Heilige Geest. Dan kan zelfs een samenleving veranderen. Vraag is of we dat durven te geloven. Of zijn we als christenen in Europa zo sceptisch geworden dat we nog maar heel weinig verwachten van God en Zijn werk in deze wereld?

Een moment dat mij diep raakte, was tijdens een gebed voor de steden in Europa. Een Afrikaanse broeder kwam naast mij staan, legde zijn hand op mijn schouder en bracht mij en mijn Amsterdamse werk voor het aangezicht van God.

Siebrand Wierda is gemeentestichter in Amsterdam. Hij doet in deze krant verslag van het Global Cities Initiative (New York, 9-11 september) en het Network Leaders Forum (New York, 14-17 september). Vandaag deel 3.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer