Opinie

Asielzoekers

Hulde aan de broeders Cees Fraanje en directeur Henk van den Brink van Stichting Gave, die broeder Op ’t Hof (RD 1-9) een uitnemender weg wijzen dan de, naar mijn indruk, enigszins populistisch aandoende oplossing die hij aandraagt inzake het vreemdelingenprobleem.

15 September 2009 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:40

Het is verdrietig dat een van de Tien Geboden uit de wet wordt gelicht en voor ons eigen karretje van gemakzucht wordt gespannen.In aanvulling op wat Fraanje en Van den Brink noemen, wil ik nog wijzen op een paar zaken.

Jezus leert ons in Lukas 10:27-35 uitnemend dat en hoe wij onze naaste moeten liefhebben en wie onze naaste is. Nemen wij die lering ter harte? En de apostel Paulus schrijft in Galaten 6:10: „Zo dan, terwijl wij tijd hebben, laat ons goeddoen aan allen, maar meest aan de huisgenoten des geloofs.”

Wij leggen hier gemakkelijk de nadruk op het tweede deel van de tekst, maar is dat terecht? Ik meen van niet. Het goeddoen aan allen wordt het eerste genoemd; het andere wordt daarbij genoemd, zijnde een zaak die vanzelfsprekend geacht moet worden. Zie ook 1 Timotheüs 5:8 en de kant­tekeningen bij beide laatst­genoemde teksten.

J. Janse
Nieuwveen


De opmerkingen in het artikel ”Obama: Zorgstelsel nu aanpakken” (RD 10-9), waarin de Amerikaanse president aandringt op uitvoering van de hervormingen van het zorgstelsel, zullen in ons land geen afbreuk doen aan zijn populariteit. Althans niet als je geen kennis hebt genomen van de inhoud van zijn voorstellen. Een dag later (RD 11-9) wordt geschreven over de positieve reacties in de VS, nu de nadruk wordt gelegd op de noodzaak van hervorming van de gezondheidszorg.

Maar ondertussen zijn velen in Amerika dusdanig bezorgd over de voorstellen dat de politiek daar een zaak van de gewone man is geworden. In Nederland en in de EU blijft een dergelijke reactie uit. Komt dat omdat wij geen kennisnemen van de feiten? Ik heb nergens een artikel gelezen waaruit blijkt hoezeer de gewone man van zijn vrijheid dreigt te worden beroofd. Feit is dat het voorgestelde zorgplan de Amerikaanse overheid dictatoriale macht zal geven over het wel en wee van de Amerikaanse staatsburgers.

Het geven van een te eenvoudige samenvatting van het wetsvoorstel kan leiden tot verkeerde conclusies en interpretaties. Maar gelet op het belang van de zaak waag ik mij er toch maar aan. Als het voorstel wordt aangenomen, zal de Amerikaanse overheid totale macht krijgen over leven en dood van alle Amerikanen. De overheid zal mogen bepalen of een chronisch zieke nog een medische behandeling mag krijgen of dat hij moet sterven. Diezelfde overheid krijgt directe toegang tot bankrekeningen van mensen en mag ieder gewenst bedrag afschrijven ten bate van medische kosten. En als klap op de vuurpijl: de overheid gaat bepalen hoe groot gezinnen mogen zijn, wat kan leiden tot verplichte abortussen.

M. van der Mast
Schiedam


Onvoorstelbaar dat er in onze Christelijke Gereformeerde erken gemeenten zijn die steeds verder afzakken (RD 11-9). Allerlei vernieuwingen worden doorgevoerd. Want als Gods Woord niet meer zuiver gebracht wordt, moet het kerkelijk leven op een andere manier worden opgevuld. Een godvrezende ouderling in een van de gemeenten waar ik toe behoord heb, zei eens: „Als het vrouwenkiesrecht wordt doorgevoerd, is dat het begin van het einde.” En wat bleek? Deze waarheidsgetrouwe had gelijk. In een razend tempo is deze gemeente veranderd. In veel Bijbelvertalingen zijn zaken veranderd en afgezwakt, zodat het allemaal anders kan, de wet aanpassen naar de overtreding, Gods Woord zo maken dat het niet zo moeilijk meer is en dat zonden geen zonden meer zijn.

Als gezegd wordt: We krijgen geen mannen meer voor de kerkelijke ambten, moeten we ons afvragen of in die gemeenten wel de waarheid gebracht wordt. Want hiervan ben ik overtuigd: als het Woord zuiver door godsgetrouwe en geroepen dienstknechten wordt verkondigd, zal de Heere Zijn zegen daaraan verbinden en zullen mannen worden uitgestoten in Zijn wijngaard. De vrouw mag daarbij in alles de man bijstaan op de Bijbelse aan­gegeven wijze: onderdanig aan de man, niet slaafs, maar in liefde en hem tot hulp, ter ere Gods.

R. C. Brouwer
Leersum

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer