Kerk & religie

„Koningsmantel voor zondaar”

„Geloven wil zeggen: niet vooruit kunnen zien en toch op God vertrouwen. Want de gelovige weet dat zijn God die in het verleden wonderen deed, dat ook in de toekomst kan doen.” Dat zei B. van Ittersum zaterdag in Almkerk.

Van een medewerker
14 September 2009 11:36Gewijzigd op 14 November 2020 08:39

Tijdens de gezelschapsdag in Almkerk, waar ongeveer vijftig aanwezigen waren, sprak Van Ittersum over 1 Samuël 18. Daarin staat dat David na zijn overwinning op Goliath aan het hof van koning Saul komt.Van Ittersum, die onlangs als pastoraal werker werd verbonden aan de hersteld hervormde gemeente van Ter Aar, ziet in de geschiedenis twee rijken zichtbaar worden: het rijk van licht en genade en het rijk van duisternis en haat. „Koning Saul kent niets van het ware geloofsvertrouwen en zijn rijk rust enkel op uiterlijke macht, terwijl David in het geloof uitsluitend steunt op God. Niet in menselijke kracht, maar in vertrouwen op God, versloeg David de vloekende reus Goliath.”

Symboliek

Vervolgens wees hij op het wonder van de verbintenis tussen David en kroonprins Jonathan. „Deze geschiedenis zit vol symboliek. Net als Jonathan wil Christus Zijn koningsmantel afstaan aan ellendige zondaren. Alleen in deze bedekking kunnen wij voor God verschijnen. Ons probleem is dat wij zelf ons heil willen bewerken en dat we niet kunnen accepteren omwille van het werk van Christus zalig te worden.”

Iemand vroeg Van Ittersum naar het verschil tussen Reformatie en Afscheiding. In een tijd van verval ontstaan volgens hem allerlei „particuliere heiligdommen. Kenmerkend voor tijden van reformatie is de krachtige werking van Gods Geest. Zo staat opnieuw de eer van God centraal en wordt de eenheid gezocht in het heiligdom: de tempel of Christus.”

De inleider vergeleek de verschillende kerkgenootschappen met de oudtestamentische hoogten, die naar zijn verwachting zullen verdwijnen.

Zielebruidegom

J. den Boer uit Rijnsburg hield een toespraak over Christus en Zijn bruidsgemeente. De catechismus stelt volgens Den Boer dat de Vader verkiest, maar dat Christus als Zielebruidegom voor Zichzelf een bruidsgemeente werft. „Hoewel de mensen allerlei namen bedenken voor diverse kerken, spreekt de geloofsbelijdenis van één heilige, algemene kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer