PKN verzorgt lesmethodes godsdienst
Het onlangs opgerichte Protestants Centrum voor Godsdienstig Vormingsonderwijs (PCGVO), onderdeel van de Protestantse Kerk in Nederland, geeft twee lesmethodes uit voor godsdienstonderwijs op openbare basisscholen.
De vernieuwde lesmethodes, BijbelWijs van de hervormde jongerenorganisatie HGJB en Het Verhaal Centraal van de protestantse jongerenorganisatie JOP, werden gisteren gepresenteerd op de studiedag ”Nieuwe kleren voor het gvo” in Nijkerk.De methodes kregen een ander jasje onder de vlag van het nieuwe centrum, dat officieel is opgericht op 1 augustus. Met het centrum zoekt het bestuur naar uniforme salariëring van docenten, naar zichtbaarheid bij de overheid en kwaliteitsbewaking van het godsdienstonderwijs.
Volgens de voorzitter van het PCGVO, ds. L. M. Bal, plaatst de methode BijbelWijs „de Bijbel centraal. De tweede methode vertrekt meer vanuit ervaringen van kinderen en komt dan uit bij de Bijbelse verhalen.”
Stafwerker W. H. Schonewille van de HGJB ziet verschillen tussen BijbelWijs en Het Verhaal Centraal, maar is desondanks blij met de samenwerking. „De overheid vereist bovendien één aanspreekpunt.”
Ds. H. van Wijnen, directeur van HGJB en JOP, geeft aan dat de keuze voor een bundel bij de docent ligt. „Maar gemeenten of regio’s van onder meer de HGJB die vroeger de docenten betaalden, blijven wel sturing houden in de keuze voor een docent.”
Het werkgeverschap is per augustus overgegaan van de plaatselijke kerk of regionale verbanden van HGJB of IKOS (Interkerkelijk Overleg in Schoolzaken) naar het centrum. Ds. Bal: „Het godsdienstonderwijs moet desondanks ingebed blijven in de lokale situatie. We blijven een decentrale organisatie. Godsdienstonderwijs is de brug tussen school en kerk.”
De kwaliteit van het onderwijs dient een speerpunt te blijven, vindt H. Pol, die namens IKOS in het PCGVO-bestuur zit. „Onderwijs is kwaliteitswerk. Inhoudelijk zullen de lessen verschillend van opzet zijn in Amsterdam en ‘Boerenkoolstronkeradeel’. Maar kwalitatief ben je voor het lesgeven bevoegd als je een bachelor-opleiding hebt, al is er momenteel geen specifieke opleiding tot gvo-docent. Daarom moet je behalve voor bevoegdheid zorgen dat je bekwaam bent en blijft.” Het centrum biedt de mogelijkheid tot nascholing en coaching van docenten.
Het centrum heeft 400 godsdienstdocenten in dienst, die lesgeven aan 4300 groepen. Voor het verkrijgen van overheidssteun is het centrum aangesloten bij het Dienstencentrum GVO en HVO, het overkoepelende orgaan voor godsdienst- en humanistisch onderwijs op openbare basisscholen.