Buitenland

Stembus laat Chilenen koud

Duilio Pinto is 35 en werkloos. Zondag worden in Chili algemene verkiezingen gehouden. Pinto zal naar het stemlokaal gaan, maar zijn biljet oningevuld in de bus doen. „Ik ga geen kandidaat kiezen. Mijn stem zal worden doorgehaald. Ik geloof niet meer in politici”, zegt hij.

14 December 2001 22:00Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Onder de toenemende werkloosheid zijn de Chileense kiezers apathisch. Met 9,7 procent is het werkloosheidscijfer in drie jaar niet zo hoog geweest. Van de burgers die 18 jaar zijn geworden hebben er bijna 2 miljoen zich niet als kiezer laten inschrijven. De autoriteiten vrezen dat het aantal mensen dat niet gaat stemmen beduidend hoger zal uitvallen dan de 12,6 procent die is weggebleven bij de vorige verkiezingen in 1997.

Wie zich in Chili als kiezer heeft laten registreren –8 miljoen mensen– is verplicht te gaan stemmen. Maar de boete die op wegblijven staat, bijna 500 gulden, wordt gewoonlijk kwijtgescholden.

Volgens de opiniepeilingen hoeft de centrumlinkse regeringscoalitie, die nu 70 van de 120 zetels in de Kamer van Afgevaardigden bezet, niet voor haar meerderheid te vrezen. Zelfs in de Senaat, waar de regering met 25 tegen 24 de overhand heeft, wordt geen grote verandering verwacht. Van de 38 verkiesbare plaatsen staan er morgen maar 18 op het spel. De Senaat telt voorts 11 benoemde leden. Onder hen zijn ook de oud-presidenten, die voor het leven benoemd worden. Een van de senatoren-voor-het-leven is oud-dictator generaal Augusto Pinochet, wiens lidmaatschap is opgeschort.

Meer banen
De grootste zorg voor president Ricardo Lagos, een socialist, is de haperende economie. De in 1999 gekozen president geeft de schuld aan de internationale economische malaise, die is versterkt door de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Lagos stelt dat Chili het nog relatief goed doet, zeker in vergelijking met het buurland Argentinië.

Onder het campagnemotto ”Eén voor meer banen” beloven kandidaten van de regeringscoalitie de strijd aan te binden tegen de werkloosheid. Dat doet ook de rechtse oppositie, verenigd in de Alliantie voor Chili, die herinnert aan Lagos’ belofte om 150.000 nieuwe banen te scheppen.

„In plaats daarvan zijn meer dan 80.000 banen verdwenen”, zegt oppositieleider Joaquín Lavín, de huidige burgemeester van Santiago. Maar Lavín, die in 1999 krap verslagen werd door Lagos, is volgens de regering al bezig met de presidentsverkiezing van over vier jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer