In een oranjerie zit je altijd buiten, ook als het regent
Of het nu waait of regent, in een oranjerie kun je altijd buiten zitten, zegt Diny Weststrate van CF Tuintechniek in Krabbendijke. Volgens haar kleven er weinig nadelen aan de veredelde kas. Grootste pluspunt: je kunt er op elk moment van de dag van het licht genieten.
Het terrein van CF Tuintechniek staat vol met kassen in verschillende soorten en maten. Dat het hier niet om gewone kassen gaat, maken de sierlijk vormgegeven daken, netjes afgewerkte randen en tuinmeubels duidelijk.„Dit is een echte oranjerie”, zegt Weststrate – ze spreekt het woord op z’n Frans uit. „Een oranjerie is eigenlijk een veredelde kas. Ze is iets luxer en sfeervoller vormgegeven dan een gewone. Toch is dit ook een stalen constructie met glas erin. Het dak van een oranjerie is hoger, wat zorgt voor meer ruimte en volume.”
Oranjerieën zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zegt Weststrate. „Ze zijn bedoeld om tijdens allerlei weersomstandigheden buiten te kunnen zitten.”
Oorspronkelijk komt de oranjerie uit het warme zuiden van Europa. Oranjerieën werden sinds de zestiende eeuw gebruikt om citrusplanten in te laten overwinteren. Het woord oranjerie is afkomstig van het Franse ”oranger”, dat sinaasappelboom betekent.
Weststrate stapt via de glazen schuifdeur de sfeerkas binnen. „Het is hier heerlijk toeven”, zegt ze. Buiten waait een fris windje, maar binnen is het aangenaam. Op de grond liggen vlonders. De oranjerie is sfeervol ingericht met tuinmeubels van steigerhout en accessoires zoals vazen en gekleurde kleedjes.
Hellie Schrama (55) en haar man kochten drie jaar geleden een oranjerie bij het Krabbendijkse bedrijf. „Ons huisje is gezellig, maar wel donker. We wilden het graag verbouwen, maar dat bleek te prijzig. Vandaar de oranjerie. We gebruiken haar als tweede kamer. We ontbijten er vaak en drinken er ’s avonds gezellig wat.”
Atelier
„Een voordeel van een sfeerkas is dat je er altijd van het licht kunt genieten”, aldus Weststrate. „Licht doet leven, zeg ik altijd. Bij regenachtig weer zou je anders de hele dag in een donkere huiskamer zitten. Een oranjerie is voor diverse doeleinden geschikt. Sommige kunstenaars maken er een atelier van. Er zijn ook zorgboerderijen die er een aanschaffen en er bijvoorbeeld een theeschenkerij van maken. Als het zonnetje maar even doorbreekt, is het in de oranjerie al behaaglijk.”
Als het zo snel aangenaam is in een oranjerie, is het er in de zomer dan niet bloedheet? „In Nederland hebben we wel eens te maken met hoge temperaturen, maar nooit weken achtereen. Van langdurige hitte heb je dus niet snel last. Bovendien verkopen we ook zonwering”, zegt Weststrate.
De oranjerie van Schrama heeft geen zonwering. „Wij kijken graag naar vogels die overvliegen en ’s avonds naar de sterren. Dan moet je geen belemmeringen hebben. De ramen en deuren zetten we vaak open, zodat er frisse lucht binnenkomt.”
Het echtpaar geniet vooral in het voor- en najaar van de oranjerie. „Als het zomers regent, zitten we er ook graag. Je kunt dan toch genieten van de tuin. In de winter gebruiken we de oranjerie zelden. Dan is het er te koud. We hebben wel een klein kacheltje, maar als het vriest, is dat niet voldoende”, aldus Schrama. „Aan de kopse kant van de oranjerie staat een lange zaaibak. Mijn man zaait er in het vroege voorjaar plantjes en nu groeien er tomaten- en aubergineplanten.”
Bijen
Schrama is niet over alle eigenschappen van de oranjerie positief. „Eén ding vinden we verschrikkelijk. Hommels en bijen weten wel de ingang door de open ramen te vinden, maar de uitweg niet. Op den duur worden ze suffig. Soms zetten we ze buiten, maar je kunt niet achter elk insect aangaan. We zijn echte natuurliefhebbers Ik vind het niet leuk dat bijen, die erg belangrijk zijn voor de natuur, dan in onze oranjerie doodgaan.”
Midden op het terrein waar de model-oranjerieën zijn opgesteld, staat een kolossaal exemplaar dat op een woonhuis lijkt. In het midden steekt een dikke, zilverkleurige buis omhoog. Een schoorsteen, zo blijkt. „Hier zit zelfs een open haard in”, zegt Weststrate. „Je kunt er bijna in wonen.”
Moet je per se een grote tuin hebben als je een oranjerie wilt aanschaffen? Volgens de salesmanager niet. „We verkopen ook glazen prieeltjes en die heb je al van 3,10 bij 3,10 meter. Bijna iedereen kan zo’n mini-oranjerie wel kwijt in z’n tuin. Je kunt haar bijvoorbeeld ook tegen een muur zetten.”
Krullen
Rond, vierkant en ovaal, de sfeerkassen zijn er in allerlei vormen en maten. „Op het moment verkoop ik vooral strakke modellen. Modern is de trend”, zegt Weststrate. „Toch is het moderne vaak verweven met het nostalgische. Krullen op het dak wijzen op de victoriaanse stijl, die nog steeds geliefd is. Panelen onder de ramen blijven ook hip.”
De prijzen voor een oranjerie lopen behoorlijk uiteen. Een simpele kas kost 400 euro. Dat bedrag kan oplopen tot 30.000 euro, afhankelijk van de omvang en eventuele toevoegingen zoals een haard.