„Ieder weldenkend mens weet dat Irak te vertrouwen is”
De Britse voormalige Labour-parlementariër Tony Benn heeft afgelopen zondag in Bagdad Saddam Hussein geïnterviewd. Dinsdagavond werd het gesprek wereldwijd uitgezonden. Onderstaand een samenvatting van de belangrijkste punten uit het interview, dat was doorspekt met de gebruikelijke retoriek van de Iraakse dictator.
Benn: „Ik kom hier slechts met één doel: om te bekijken of we in een gesprek erachter kunnen komen wat de wegen naar vrede kunnen zijn. Ik hoop dat u in staat bent om mij te helpen iets tegen de wereld te zeggen dat betekenisvol en positief is.”
Saddam: „Welkom in Bagdad. U bent zich bewust van de rol die de Irakezen op zich hebben genomen, geïnspireerd door hun cultuur, hun beschaving en hun rol in de geschiedenis van de mensheid. Deze rol vereist vrede om voorspoed te genieten en vooruitgang te boeken. De Irakezen zijn evenveel toegewijd aan hun eigen rechten als aan de rechten van anderen. Zonder vrede zullen zij te maken krijgen met veel obstakels die hen beletten hun menselijke rol te vervullen.”
Benn: „Meneer de president, mag ik u een aantal vragen stellen? De eerste is: Beschikt Irak over massavernietigingswapens?”
Saddam: „Ieder weldenkend mens weet dat als Iraakse functionarissen iets zeggen, zij te vertrouwen zijn. Dit is een mogelijkheid om het Britse volk en de krachten van vrede in de hele wereld te bereiken. Er is één waarheid en daarom vertel ik u, zoals ik al bij veel gelegenheden heb gezegd, dat Irak geen enkel massavernietigingswapen bezit. Wij dagen iedereen uit die zegt dat wij ze wél hebben om dat bewijs te leveren en in de openbaarheid te brengen.”
Benn: „Heeft u banden met al-Qaida?”
Saddam: „Als we een relatie met al-Qaida hadden en we geloofden in die relatie, dan zouden we ons niet schamen om het toe te geven. Daarom wil ik u graag vertellen, en via u iedereen die het graag wil weten, dat wij geen banden met al-Qaida hebben.”
Benn: „Er schijnen wat problemen te zijn met de VN-wapeninspecteurs. Kunt u me vertellen wat deze problemen inhouden en of u gelooft dat ze zullen worden opgelost voordat Hans Blix en al-Baradei naar Bagdad terugkeren?”
Saddam: „Elk weldenkend mens weet dat de Irakezen volledig aan de verplichtingen die voortvloeien uit resolutie 1441 hebben voldaan. Als Irak zich verzet tegen het gedrag van degenen die de resoluties van de Veiligheidsraad implementeren, dan betekent dat niet dat Irak aanstuurt op een confrontatie. Irak heeft geen belang bij oorlog. Geen enkele Iraakse functionaris of burger heeft de wens uitgesproken om oorlog te voeren. De vraag moet aan de andere partij worden gesteld. Zijn zij op zoek naar een voorwendsel om een oorlog tegen Irak te rechtvaardigen? De supermachten kunnen op elk moment een excuus verzinnen om te ’bewijzen’ dat Irak zich niet aan resolutie 1441 houdt.”
Benn: „Mag ik de vraagstelling verbreden, meneer de president, naar de relaties tussen Irak en de Verenigde Naties en de vooruitzichten voor vrede? Ik vraag me af, gezien alle zwakheden en problemen (van de VN, red.), of u een manier ziet waarop de VN dat doel kunnen bereiken voor het welzijn van de mensheid?”
Saddam: „Als we kijken naar de vertegenwoordigers van de twee supermachten -Amerika en Groot-Brittannië- en naar hun gedrag en taalgebruik, dan merken we dat ze meer gedreven worden door oorlog dan door hun verantwoordelijkheid voor vrede. Als zij over vrede spreken, doen zij niet meer dan het beschuldigen van anderen die zij in naam van de vrede willen vernietigen. Zij claimen dat ze de belangen van hun volk behartigen. U weet net zo goed als ik dat dat niet waar is.”
Benn: „Er zijn mensen die denken dat het huidige conflict om olie draait. Kunt u vertellen hoe u aankijkt tegen de ontwikkeling van de enorme oliereserves van Irak - allereerst in het belang van het Iraakse volk en vervolgens voor de behoeften van de mensheid?”
Saddam: „Als we het over olie hebben in dit deel van de wereld -wij vormen een integraal deel van de wereld- dan hebben we met anderen te maken op alle terreinen van het leven, economisch, sociaal, technologisch, wetenschappelijk. Het lijkt erop dat de autoriteiten in de VS geleid worden door een agressie tegen deze regio die al meer dan tien jaar overduidelijk is.
De eerste factor is dat de rol van die invloedrijke mensen in het besluit dat is genomen door de president van de VS, is gebaseerd op sympathie voor de zionistische entiteit die is gecreëerd ten koste van Palestina, zijn volk en hun menselijkheid.
Deze mensen dwingen de Amerikaanse regering in een bepaalde richting, door te claimen dat de Arabieren een gevaar voor Israël vormen, zonder rekening te houden met hun verantwoordlijkheid voor God en zonder zich te herinneren hoe het Palestijnse volk uit zijn vaderland is verdreven. Opeenvolgende Amerikaanse regeringen zijn op een weg van vijandelijkheid geleid tegen de volken in deze regio, inclusief onze natie, die er deel van uitmaakt. Deze mensen -en anderen- hebben de Amerikaanse regeringen verteld, en vooral de huidige, dat als je de wereld in je macht wilt hebben, je de controle over de olie moet hebben. Daarom is de vernietiging van Irak een eerste vereiste om de olie in handen te krijgen.”
Benn: „Kunt u iets zeggen tegen de wereldwijde vredesbeweging dat hun zaak vooruit zou kunnen helpen?”
Saddam: „In de eerste plaats bewonderen wij de ontwikkeling van de wereldwijde vredesbeweging in de afgelopen jaren. Wij bidden Allah om kracht te geven aan allen die zich inzetten tegen oorlog en voor de zaak van vrede en veiligheid, gebaseerd op rechtvaardige vrede voor allen. Via u zeggen wij tot het Britse volk dat de Irakezen het Britse volk niet haten. Wij hopen dat het Britse volk degenen die de Irakezen haten en hen willen beschadigen, zullen vertellen dat er geen argument is om deze oorlog te rechtvaardigen. Het Britse volk is moedig - vertel het alstublieft dat de Irakezen ook dapper zijn. Vertel tegen het Britse volk dat de Irakezen dapper zullen vechten als zij aan agressie of vernedering worden blootgesteld. Precies zoals het Britse volk deed in de Tweede Wereldoorlog, zo zullen wij ons land verdedigen. De Irakezen willen geen oorlog, maar als hun een oorlog wordt opgelegd, als ze worden aangevallen en beledigd, zullen ze zichzelf verdedigen. Ze zullen hun land, hun soevereiniteit en veiligheid verdedigen.”