Binnenland

„Ook als ik vaak moet maaien, kom ik er graag”

Het gras op het land van Sjoerd Harmens is netjes kort gemaaid. Hij ge-niet van zijn eigen plekje recreatiegrond. Het zorge-loze genieten kan alleen nog maar groter worden, nu de gemeente Elburg deze lappen particuliere grond gaat legaliseren.

Van onze correspondent
10 September 2009 09:27Gewijzigd op 14 November 2020 08:38
HARMENS ...nu niet illegaal... Foto Michiel Satink
HARMENS ...nu niet illegaal... Foto Michiel Satink

De Oude Zeeweg baant zich even voorbij Elburg kronkelend een weg langs maisvelden en rietkragen. Op deze nazomerdag profiteren veel fietsers van het uitzicht dat de weg langs de voormalige Zuiderzeekust biedt. Sjoerd Harmens, voorzitter van de Natuurvereniging Eigenaren Oude Land, geniet met hen mee. Harmens is eigenaar van een van de 75 percelen die in de jaren 60 en 70 van boeren zijn opgekocht. De landjes, gelegen in een strook van 3 kilometer lang, variëren in grootte van 200 tot de 1000 vierkante meter die Harmens heeft.Op zijn eigen grasland heeft Harmens een caravan staan. Het gras is netjes kort gemaaid. „Soms moet ik elke week maaien. Maar ik kom hier graag”, zegt Harmens, die zelf in Nunspeet woont. De legalisatie van de lappen grond juicht hij toe. „De landjes zijn nu niet illegaal”, benadrukt Harmens, „we profiteren van het overgangsrecht.”

Over de grond wordt al jaren verhit gedebatteerd in het stadhuis in Elburg en het provinciehuis in Arnhem. De provincie Gelderland wil dat de recreanten plaatsmaken voor natuur. De strook langs het Veluwemeer moet een zogeheten ”ecolint” worden, waarin de natuur vrij spel krijgt en geen ruimte is voor de huidige recreanten. Zo moet een aaneengesloten rietland gevormd worden dat geschikt is als leefomgeving voor zeldzame moerasvogels.

De gemeente Elburg wil de landjes toestaan en start nu een procedure tot definitieve legalisatie. „We willen een einde maken aan een jarenlang durende onzekerheid”, aldus wethouder Sneevliet (CDA). Dinsdag besloot het college van burgemeester en wethouders daarom te laten onderzoeken welke effecten de recreanten op de natuur hebben. Bekend is dat de recreatielandjes van riolering voorzien moeten worden. De kosten, 550.000 euro, zijn voor rekening van de leden van de natuurvereniging.

Onduidelijk is nog hoe de provincie, waaraan het bestemmingsplan voorgelegd moet worden, zal reageren. Gedeputeerde Staten van Gelderland dreigden eerder met ingrijpen. Wethouder Sneevliet: „We zien wel waar het schip strandt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer