Vijf vragen aan hoogleraar duurzaamheid Rotmans
RIJSWIJK (ANP) – Stichting Urgenda uit Rotterdam heeft woensdag uitgeroepen tot Dag van de Duurzaamheid. Hoogleraar Jan Rotmans van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) is voorzitter van de stichting die het land sneller duurzaam wil maken. Aan hem vijf vragen.
Waarom is dit evenement nodig?
Wij willen zichtbaar maken hoeveel er al gebeurt op het gebied van duurzaamheid. Er is reeds sprake van een duurzaamheidsbeweging. Nederland kent al tienduizenden initiatieven en concrete voorbeelden. Maar wij willen dat deze voorhoede uitgroeit naar een beweging van miljoenen mensen.Waarom is er extra aandacht nodig, als er al zoveel initiatieven zijn?
Je hebt wel al die projecten, maar er is nog heel veel winst te behalen. Veel mensen weten te weinig van duurzaamheid af en zijn er niet mee bezig. Bovendien bouwen we in Nederland nog steeds kolencentrales. Er zijn dus ook veel tegenkrachten. Daarom is er de beweging nodig.
Welke rol speelt Urgenda hierin?
Duurzaamheid moet doordringen in alles wat we doen. We gebruiken nog veel te veel fossiele brandstoffen. Ook huizen gebruiken nog veel te veel energie. Er is een wereld van verschil tussen hoe het is en hoe het kan. Daartussen willen wij bruggen slaan. De koplopers rijden al wel in elektrische auto’s en op elektrische scooters en wonen in energieleverende huizen. Wij willen dat dat gemeengoed wordt. Het is belangrijk om verbindingen te leggen tussen de koplopers en anderen. Het is de bedoeling personen te inspireren en te verleiden. Als je duurzaamheid heel dicht op de huid van mensen brengt, gaat dat snel. Dan zien ze wat ze er zelf kunnen bijdragen. Het verduurzamen van een voetbalstadion is zo’n voorbeeld. Supporters associëren zich met hun club en willen dan bijvoorbeeld ook een zonnecel op hun dak.
U spreekt van een onomkeerbare trend?
Duurzaamheid grijpt om zich heen. Iedereen wil op die golf meebewegen. Vijf jaar geleden was dat heel anders. Er is inmiddels een omslag bereikt. Over tien jaar is het omgedraaid. Dan is duurzaamheid heel normaal en moet je uitleggen waarom je niet duurzaam bouwt of eet.
Waarom is duurzaamheid zo’n succes?
De kern is dat er geld mee kan worden verdiend. Dat werkt economisch doorslaggevend. Duurzaamheid is een pijler in de economie. Urgenda wil af van de petrochemie en overgaan op groene grondstoffen.