„De kat die al twaalf jaar rondmiauwt doe je niet weg”
Zo heb je een baan, en zo ben je ’m kwijt. Dat is wennen. „Mensen zijn niet voorbereid op een situatie waarin hun inkomen achteruitgaat”, zegt schuldhulpverlener Paul Rispens.
Van de mensen die het afgelopen jaar werkloos werden, heeft 70 procent moeite met rondkomen, bleek gisteren uit onderzoek van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Bij werkenden is dat 30 procent.De „nieuwe werklozen” –Nederlanders die tussen mei 2008 en mei 2009 hun baan zijn kwijtgeraakt– doen het zuiniger aan en zijn prijsbewuster dan eerst, maar toch staat ruim de helft wel eens rood. Een vijfde kan de huur of hypotheek niet op tijd betalen.
Paul Rispens, schuldhulpverlener bij SVF Nederland en auteur van het boek ”Nooit meer rood staan”, bevestigt dat mensen moeite hebben hun bestedingspatroon aan te passen als hun inkomen achteruitgaat. „Mensen rekenen erop dat hun inkomen omhoog gaat.”
Rispens geeft het liefst preventieve tips. „Leg, als je een baan hebt en als het even kan, 10 procent van je inkomen opzij voor slechte tijden. Zorg ervoor dat je woonlasten niet meer zijn dan 40 procent van je inkomen.”
Als mensen hem om hulp vragen, is schrappen zijn motto. „Bezuinigen kost de tweede auto. Of de eerste. Mensen hebben daar altijd moeite mee. Ze willen geen abonnementen afstoten, stoppen met roken, huisdieren wegdoen. En dat snap ik ook wel. De kat die al twaalf jaar in huis rondmiauwt, die lever je niet in bij het asiel.”
Wacht niet te lang met ingrijpen, benadrukt Rispens. „Sommigen zeggen: Over een halfjaar gaat het beter. Die periode overbruggen we met rood staan, of met de creditcard. Maar over een halfjaar kan de situatie onveranderd zijn, waardoor je met een hoge schuld zit. Wat ook kan: probeer je inkomen omhoog te krijgen. Je bent je baan kwijt – waarom zou je niet een tijdje een krantenwijk nemen? Dat kan geen kwaad hoor. Of verhuur een kamer in je huis.”
nooitmeerrood.nl.