Spoedberaad Europese kerken over Irak
Europese kerken zijn woensdag in Berlijn bijeen in een spoedberaad over Irak. Doel daarvan is een kerkelijk antwoord te formuleren op de dreiging van militaire acties tegen Irak. De hervormde synodevoorzitter ds. A. W. van der Plas neemt namens de Samen op Weg-kerken deel aan het beraad.
De kerkleiders hebben na afloop een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Gerhard Schröder. De bijeenkomst wordt op initiatief van de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) georganiseerd door de Wereldraad van Kerken.
Na het rapport van de VN-inspecteurs op 27 januari is de crisis in Irak een nieuwe, gevaarlijker fase ingegaan, aldus Peter Weiderud van de Wereldraad. Het spoedberaad is in zijn ogen van groot belang om een humanitaire catastrofe en de verreikende consequenties van een oorlog in het Midden-Oosten te voorkomen. Daarbij speelt Europa volgens Weiderud een uiterst belangrijke rol.
Tot de negentien deelnemers behoren secretaris-generaal dr. Konrad Raiser van de Wereldraad, EKD-preses Manfred Kock, secretaris-generaal dr. Bob Edgar van de Amerikaanse Raad van Kerken en de methodistenbisschop dr. Walter Klaiber, hoofd van de Duitse Raad van Kerken.
EKD-preses Kock heeft zich de afgelopen weekwisseling bijzonder scherp tegen het beleid van de Amerikaanse president Bush gekeerd. Volgens hem bedient Bush zich steeds vaker van fundamentalistisch-religieuze taal. Op die manier maakt hij van „de oorlog tegen het rijk van het kwaad”, zoals de president zelf zegt, een geloofskwestie. Zo wordt de vredeswil van God geperverteerd, aldus Kock. „Oorlog is tegen de wil van God.”
Duitse evangelicalen hebben inmiddels kritiek geuit op de uitlatingen van Kock. De Evangelische Arbeitskreis (EAK) van de CDU/CSU vindt dat Kock de in een democratie geboden regels aantast. Zijn uitspraken zouden aangeven hoe eenzijdig de vredesethiek van de kerken is. Kock negeert volgens de EAK de immense dreiging die er van Saddam Hussein uitgaat voor de vrede op de gehele wereld. „Hij neemt een moreel discutabel standpunt in, dat vergelijkbaar is met de opstelling van de kerken in de jaren tachtig ten aanzien van de NAVO.”