„Je bent gewoon een religieus wezen”
Religie en burgerschap: olie en vuur? Die vraag wierp ds. K. Batteau, predikant van de gereformeerd vrijgemaakte kerk in Den Haag/Scheveningen, dinsdagavond op in zijn meditatie tijdens de Kroonbede in de Waalse kerk in Den Haag.
De Kroonbede, een interkerkelijke gebedsdienst met het oog op het nieuwe parlementaire jaar, heeft naar gewoonte jaarlijks plaats op de dinsdagavond voorafgaand aan Prinsjesdag.De bijeenkomst wordt georganiseerd door het Comité Kroonbede, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de Stichting Residentie Pauzediensten, de Evangelische Alliantie en Zendtijd voor de Kerken.
Het comité wil christenen stimuleren om op verantwoorde wijze in de samenleving te staan en voor de overheid te bidden. In het bijzonder aan de vooravond van het nieuwe parlementaire jaar. Ook in tal van andere plaatsen in het land vond de Kroonbede dinsdagavond navolging.
„Vormen religie en politiek wel zo’n levensgevaarlijke combinatie als tegenwoordig wordt gedacht?” zo vroeg ds. Batteau zich af. De combinatie roept volgens de predikant weerstand en allergische reacties op. „Het is best als je thuis bidt en je heilige boek leest. Maar als de religie zich bemoeit met de maatschappij en met de politiek, krijg je onvermijdelijk ongelukken. Talibantoestanden in Nederland. Heetgebakerde christenen van de Veluwe die ons hijgend komen vertellen hoe je wel en hoe je niet moet leven. Alstublieft niet!”
De gereformeerd vrijgemaakte predikant vroeg zich af of neutraal blijven wel mogelijk is. „Of je nu christen bent of humanist, je bent gewoon een religieus wezen, bij alles wat je doet.” Hij plaatste religie en burgerschap in een Bijbelse context.
De inspiratie daarvoor vindt de Haagse predikant in wat Paulus schrijft over de rol van de overheid en de rol van de christelijke burger. „Paulus roept zijn medechristenen op tot een houding van liefde tegenover alle mensen. Paulus wil de christenen in Rome aansporen tot een liefdevolle betrokkenheid bij hen die over ons regeren. „Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen”, schrijft hij.”
Volgens ds. Batteau is dat geen pragmatisch advies. „Zo van: wees braaf, want dan heb je geen last van de overheid. Nee, Paulus noemt de overheid Gods dienares, die we uit liefde gehoorzaam moeten zijn. Christelijk burgerschap betekent volgens Paulus dat je als kind van God een roeping hebt. Een roeping om te bidden voor koningen en gezagsdragers.”
Ds. R. Schalkwijk van de Evangelische Broedergemeente in Den Haag bad vervolgens voor het Koninklijk Huis, de regering en het parlement.
Pastor F. Asare van de Victory Outreach Kerk in Den Haag sprak een gebed uit voor Nederland en W. Vogelaar van de rooms-katholieke parochie Antonius Abt te Scheveningen voor de gemeentelijke overheden, voor hen die verantwoordelijk zijn voor het handhaven van de openbare orde en voor het onderwijs.
Het Rhema Gospel Koor zong enkele liederen. De Kroonbede werd bijgewoond door leden van het kabinet, de Eerste en Tweede Kamer, leden van het college van burgemeester en wethouders en van de Haagse gemeenteraad.