Binnenland

Alsnog warm welkom voor Indiëveteranen

„Jullie werden met de nek aangekeken voor een keuze die de Nederlandse regering had gemaakt.” De toespraak van minister Verhagen tijdens de dodenherdenking, maandag in Roermond, maakte veel emoties los. De tranen staan zelfs de stoerste veteranen in de ogen.

Van onze verslaggever
8 September 2009 11:47Gewijzigd op 14 November 2020 08:37
ROERMOND – Veteranen leggen kransen bij het Nationaal Indiëmonument in Roermond. Elk jaar worden hier de 6229 mannen en vrouwen herdacht die tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen. Foto Jan-Paul Kuit
ROERMOND – Veteranen leggen kransen bij het Nationaal Indiëmonument in Roermond. Elk jaar worden hier de 6229 mannen en vrouwen herdacht die tussen 1945 en 1962 tijdens militaire acties in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea omkwamen. Foto Jan-Paul Kuit

„In de houding. Staat!” Hoe oud ze inmiddels ook zijn, de Indië-veteranen weten nog precies hoe het hoort. Bij duizenden springen ze in de houding als dat bevel klinkt. „Op de plaats rust.” De stramme houding verdwijnt. „U kunt weer gaan zitten”, klinkt het.„Dan moet je wel een stoel hebben”, mompelt mevrouw A. Feenstra (82) uit Dronten. Er staan honderden stoelen om het Nationaal Indiëmonument in Roermond, maar het zijn er bij lange na niet genoeg om al de oude veteranen een plekje te geven. Meer dan 20.000 kwamen er maandag naar Roermond om hun 6229 gevallen kameraden in Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea te herdenken.

Bij Feenstra’s echtgenoot schieten de ogen vol tranen als hij vertelt van drie jongens die op oudejaarsavond 1948 wat versnaperingen gingen wegbrengen naar een bataljon buiten het kamp. „Een trekbom ontplofte onder hun jeep. Er bleef maar weinig van hen over.”

De jaarlijkse herdenking is voor het echtpaar uit Dronten een dagje uit. „Vanmorgen om acht uur stapten we in de bus. Na de plechtigheid gaan we nog even Roermond in. We voelen ons altijd heel welkom bij de Roermondse bevolking.”

Roermond is de plek waarvandaan de meeste Indiëgangers naar het strijdtoneel vertrokken. Op 7 september 1988 onthulde Prins Bernhard er het Indiëmonument.

De toespraak van minister Verhagen 21 jaar maakt later indruk. „Het respect dat u toekwam, kreeg u niet. Er wachtte u na de oorlog geen warm welkom. In Nederland was men bezig met de wederopbouw en de verwerking van eigen oorlogservaringen. Een woord als nazorg bestond nog niet. Er was nauwelijks een luisterend oor.”

Nadat een trompettist de taptoe ten gehore brengt, is het een minuut stil. De bladeren van de vele bomen in Park Hattem ruisen. Dan komen er vier straaljagers laag overvliegen. Eén gaat er recht omhoog, de wolken in. Hij staat symbool voor de ”missing man”; de verloren kameraad.

Meer over
Indië

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer