FNV maakt werkgevers „woedend”
FNV-voorzitter Agnes Jongerius, gehuld in fuchsia en paars, noemde zaterdag verhoging van de AOW-leeftijd „een ordinaire bezuiniging die onnodig is en enorm oneerlijk uitpakt.” Econoom Esther-Mirjam Sent, gekleed in felrood, zei aanrechtsubsidie „niet meer van deze tijd” te vinden.
Jongerius en Sent deden hun uitspraken tijdens de FNV Alternatievenshow over verhoging van de AOW-leeftijd, zaterdag in Amsterdam. Een hogere arbeidsparticipatie is één van de alternatieven die FNV voorstelt om een AOW-leeftijd van 67 jaar te voorkomen. Door afschaffing van de belastingkorting voor niet-werkende partners –denigrerend: aanrechtsubsidie– zouden meer vrouwen gaan werken, meent Sent.Behalve van de felgekleurde vrouwen kwam er een pittige opmerking van achter uit de zaal, van een man wiens outfit minder uitgesproken was. Hij stond op en zei, emotioneel: „Ouderen kun je op dit moment gemakkelijk lozen. Ze worden ontslagen. Dat is de werkelijkheid.” „Ik kom niet aan de bak”, viel een 57-jarige vrouw hem bij.
De laatste sprekers behoorden tot de „gewone werkers” van wie FNV de mening wil horen. Het kabinet wil 4 miljard euro bezuinigen door mensen pas op hun 67e met pensioen te laten gaan, in plaats van met hun 65e. FNV is fel tegen.
De vakbond deed een oproep aan haar leden om met alternatieve voorstellen voor besparingen te komen; er kwamen 7000 reacties binnen. Zaterdag presenteerde de bond er een aantal in pakhuis De Zwijger in Amsterdam.
Het eerste idee dat een FNV-lid zaterdag opperde, ging over flexibilisering van de AOW-leeftijd. „Wie 40 jaar heeft gewerkt, moet kunnen stoppen. Als je op je 27e bent begonnen met werken, kun je best tot je 67e doorgaan. Dat moet te regelen zijn.”
Ze kwamen allemaal langs, de onderwerpen die FNV tot alternatieven bestempelt: wijziging van de hypotheekrente-aftrek, aanpassing van belastingtarieven voor topsalarissen, aanpak van bonussen. De sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen, is het motto van de vakbond.
De hogere AOW-leeftijd gaat door tenzij er op 1 oktober een advies ligt van de Sociaal Economische Raad (SER), met een aanvaardbaar alternatief dat even veel geld bespaart. De onderhandelingen tussen werkgevers, bonden en kroonleden van de SER zijn in volle gang.
FNV-bestuurder Wilna Wind is ervan overtuigd dat de AOW-leeftijd op 65 blijft, zei ze zaterdag. Zo niet, dan komt de rekening op tafel bij werkgevers te liggen, straks bij de cao-onderhandelingen, verzekert ze. „Die onderhandelingen worden dan een stuk harder.”
Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen de opstelling van de FNV „schandalig”. Ze vragen zich af hoe het mogelijk is dat „een partij die tot geen enkele concessie in de AOW-discussie bereid is met dergelijke eisen durft te komen. Zeker in deze slechte economische tijden waarin de werkgelegenheid toch al achteruit holt. We zijn woedend”, aldus een woordvoerder.
De afgelopen weken leek de FNV weinig medestanders te hebben binnen de SER. Zowel vanuit werkgeversorganisatie VNO-NCW als uit collegavakbond CNV kwamen geluiden dat er over een hogere pensioenleeftijd valt te praten. Verschillende onafhankelijke SER-leden toonden zich ook overtuigde voorstanders. Toch is Wind er nog altijd van overtuigd dat de raad voor 1 oktober met een unaniem advies komt, waarbij de pensioenleeftijd ongemoeid wordt gelaten.
Het plan van de overheid om mensen met zware beroepen te ontzien bij een verhoging van de AOW-leeftijd, is niet haalbaar, zegt Wind. „Zo’n plan sterft in schoonheid. Wie bepaalt nu wat zwaar is? Is werk in de zorg zwaar, of in het onderwijs? De een zegt van wel, de ander vindt van niet. Iedereen vindt werken in de bouw zwaar, maar als je opzichter bent, hoe zwaar is dat?”