Zuid-Afrikaanse preek vanuit perspectief Calvijn
Ik moet in dit laatste stukje verslag doen van een hele week verblijf in Stellenbosch. Wat zal ik vertellen? De kerkdiensten van afgelopen zondag waren indrukwekkend. ’s Morgens waren Teus van de Lagemaat en ik de enige blanken in een kleurlingenkerkdienst. Het was de maandelijkse jeugddienst. De jeugd had de leiding en de kerkenraad, inclusief de predikant, keek blij toe.
De jongelui waren enthousiast. De toespraken waren vurig en de zang vol overgave. ’s Avonds waren we bij de openingskerkdienst van de Calvijnconferentie. Hier vallen 500 jaar Calvijn en 150 jaar theologie in Stellenbosch samen. Voor de dienst was er een kort concert over Psalm 42. In de dienst werden door koren enige liederen ten gehore gebracht en werden door de gemeente psalmen gezongen. De preek werd uit de Filippensenbrief gehouden, vanuit het perspectief van de theologie van Calvijn. Daarna werd het heilig avondmaal gevierd.Vanaf maandag hebben we vele lezingen bijgewoond over Calvijn. Opmerkelijk was dat bijna alle sprekers er niet omheen konden na te denken over de betekenis van Calvijn voor de samenleving. Dat is overal belangrijk, maar hier in Zuid-Afrika gaat het dan algauw over het rassenvraagstuk, over verzoening en gerechtigheid. De ongeveer 100 deelnemers kwamen uit alle hoeken van de wereld (Zuid-Afrika, de VS, Korea, Kenia, Duitsland, Engeland, Zweden, Nigeria, Zimbabwe, Malawi, enzovoorts).
Uit Nederland waren er wel zestien, vooral voorgangers uit de Molukse kerken. Zo raakten wij nog eens aan de praat met bijzondere voorgangers uit Nederland, die we in ons eigen land nooit spreken. De inleiders kwamen ook overal vandaan. De bekendste Zuid-Afrikanen waren Alan Boesak en bisschop Desmond Tutu. Zwarte theologen vroegen zich hardop af: kun je zwart zijn en christen zijn? Kun je zwart zijn en gereformeerd, calvinistisch? Het was mooi om hen daarop positieve antwoorden te horen geven. Gereformeerde theologie is echt niet meer alleen van blanken uit Europa.
De Calvijnconferentie kreeg een vervolg in twee andere studiedagen over theologie en de toekomst. Tussendoor hebben we ook nog lesgegeven en vergaderd over mogelijke samenwerking tussen de theologische faculteit van Stellenbosch en hbo-theologie van de CHE.
Dit is de laatste aflevering in een serie van vijf artikelen over het bezoek van twee CHE-docenten aan Zuid-Afrika.