Binnenland

Recreëren op camping mondt uit in beheren

De bewoners van camping Hazevreugd in Urk hadden zich de zomervakantie heel anders voorgesteld. Uitrusten was er niet bij. Ze ontkwamen er niet aan om het beheer van de camping over te nemen. „We houden de boel wat bij.”

4 September 2009 20:07Gewijzigd op 14 November 2020 08:36
„Er gebeuren op de camping dingen die onrechtmatig zijn.” Foto RD
„Er gebeuren op de camping dingen die onrechtmatig zijn.” Foto RD

Vlaggen sieren de entree, het gras is gemaaid: uiterlijk lijkt Hazevreugd een normale camping. Maar achter de schermen zijn de afgelopen jaren grote problemen ontstaan rond de financiën. De vaste bewoners, die het gedoe zat waren, besloten het heft in eigen hand te nemen. Begin dit jaar richtten ze een eigen vereniging op. Op die manier kunnen in elk geval de kosten voor gas, licht en water worden betaald, aldus bestuurslid K. Koffeman.Daarmee waren de problemen niet voorbij. Een nieuwe exploitant, die zich begin dit jaar aandiende, bleek een oplichter, aldus Koffeman. Met een injectie van 6 miljoen euro zou Nova Investment BV het recreatiepark gaan opknappen. Maar de overname bleek niet rechtsgeldig, waarna de investeerder in juni van het toneel verdween. Sindsdien zit Hazevreugd zonder beheerder.

Eerste gezicht

Curator B. van Dijen is nu op zoek naar een nieuwe eigenaar. Vorige week maandag verliep de datum waarop geïnteresseerden een bod konden doen. „Er zijn zes serieuze biedingen”, aldus Van Dijen.

Op het park zelf is weinig van de problemen te merken. Bezoekers zijn er nog altijd welkom, zo blijkt uit een bordje bij de slagboom. In de verte klinkt het geluid van een grasmaaier. En het zwembad is schoongemaakt.

Toch zijn er ook tekenen van verwaarlozing op de camping te signaleren. De vlaggen bij de entree blijken smoezelig en gescheurd. Ook de beheerderstuin kan wel een beetje aandacht gebruiken; het onkruid staat er tenminste een meter hoog.

Op de camping is het rustig. Niet alleen de receptie is dicht, maar ook het steakhouse en de snackbar zijn hermetisch gesloten. Hier en daar staat een tent, maar veel kampeervelden zijn helemaal leeg. „Na de vakantie is het erg rustig”, zegt Hazevreugdbewoner H. de Jong. „Dat was afgelopen maanden wel anders. Naast de ongeveer twintig permanente bewoners waren er veel van de vaste seizoensgasten. Die hebben een eigen standplaats voor hun caravans. Ook kwamen er nog regelmatig kampeerders met een tentje.”

Vrijwillig

Verschillende vaste bewoners hielden de camping de afgelopen maanden vrijwillig draaiende. Wat niet bepaald naar de zin van de gemeente Urk was. Die schreef begin augustus in een brief aan de curator dat er een einde aan de situatie moest komen. „Dat heeft alles te maken met aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Als er iets gebeurt, weet niemand bij wie hij of zij kan aankloppen.”

Van Dijen geeft aan dat hij in een spagaat verkeert. „Er gebeuren op de camping dingen die onrechtmatig zijn.” Volgens de curator zijn er mensen die van de situatie misbruik maken en op de camping blijven terwijl dat niet is toegestaan.

Van Dijen zegt het nodige eraan gedaan te hebben om de kampeerders te verwijderen. „Ik heb brieven geschreven en de overeenkomsten opgezegd, maar ik ben niet bij machte ze van de camping af te halen. En geld voor een rechtszaak heb ik gewoonweg niet.”

De opstelling van de gemeente valt Van Dijen tegen. „Ze sturen wel een brief om me te manen tot actie tegen de vaste bewoners. Ondertussen helpen ze me niet om ze eraf te halen.”

De Jong, penningmeester van de bewonersvereniging, is zich van geen kwaad bewust. „We houden de boel gewoon wat bij. Wat grasmaaien en repareren. Als we niks doen, verslonst het helemaal.” De Urker vindt het logisch dat mensen die ’s avonds laat aankomen een plaatsje krijgen om hun tent op te zetten. Voor hun diensten vragen de vaste bewoners een kleine vergoeding. „De nutsvoorzieningen moeten we als bewonersvereniging betalen. We draaien liever geen verlies.”

Snel

De gemeente, de curator en de vaste bewoners beseffen dat ze elkaar onderling verwijten maken, maar over één ding zijn ze het eens: de camping moet zo snel mogelijk een nieuwe eigenaar hebben. De gemeente zou het „absoluut jammer” vinden als de huidige situatie van „de mooie stek met potentie” voortduurt. „We hopen dat er snel een beheer­-der komt die de boel weer op de rit gaat zetten”, aldus de woordvoerder. De curator laat weten de overname het liefst deze maand nog rond te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer