Woede om herbenoeming Keniaan
NAIROBI (ANP/AFP/RTR) – Voor de zoveelste keer heeft de Keniaanse president Mwai Kibaki zich de woede op de hals gehaald van de internationale gemeenschap en parlementariërs in eigen land.
Steen des aanstoots is Kibaki’s besluit om Aaron Ringera, de zeer omstreden baas van de anticorruptiecommissie KACC, een tweede termijn van vijf jaar te gunnen. Met een jaarsalaris van 2,5 miljoen shilling (230.000 euro) is Ringera de best betaalde publieke functionaris van het land.De Verenigde Staten uitten donderdag harde kritiek op de beslissing van Kibaki. In een verklaring wijst het land erop dat de KACC onder leiding van Ringera vrijwel niets heeft gepresteerd, hoewel media en parlementariërs een lange reeks corruptieschandalen aan het licht brachten.
In het parlement van Kenia gaan inmiddels stemmen op om rigoureus te snijden in het budget van de anticorruptiecommissie, uit protest tegen het besluit van Kibaki. Die nam niet de moeite om Kamerleden te consulteren over de herbenoeming. De regering trekt zich niets aan van de kritiek en wijst erop dat de president bevoegd was om het contract met de KACC–voorzitter te verlengen.
Corruptie is een groot probleem in het land. In de meest recente ranglijst van de wereldwijde corruptiewaakhond Transparency International staat Kenia tussen de meest corrupte landen.
Diverse ministers binnen de Keniaanse regering werden in de afgelopen maanden in verband gebracht met fraudeschandalen. Zo zouden bestuurders grof geld verdienen met illegale handel in onder meer mais, olie en water. Tegelijkertijd leven miljoenen Kenianen in schrijnende armoede en proberen hulporganisaties hongersnood tegen te gaan met voedseltransporten.
„Iedereen begint zijn geduld te verliezen met Kenia", zei een diplomaat in Nairobi, op voorwaarde van anonimiteit. „Het is de hoogste tijd dat ze schoon schip maken".