Economie

Kabinet: Dempen en stimuleren

De bouwsector knarst en piept onder het gewicht van de crisis. Om „bij te dragen aan trek in de schoorsteen” heeft het kabinet eerder dit jaar een aantal maatregelen genomen. Enerzijds om de neergang te dempen en anderzijds om duurzaam bouwen te stimuleren. Een overzicht:

Redactie economie
3 September 2009 10:04Gewijzigd op 14 November 2020 08:35

Voor ondernemersHet kabinet heeft 395 miljoen euro uitgetrokken voor woningbouwprojecten die door de crisis dreigden stil te vallen. De stimulans bestaat uit drie rondes: zomer 2009, tweede helft 2009 en voorjaar 2010. Voor de eerste ronde dienden 211 gemeenten een aanvraag in voor 607 projecten. Minister Van der Laan (Wonen) honoreerde de verzoeken van 155 gemeenten (15.000 woningen) met een totaalbedrag van 100 miljoen euro.

Voor onderhoud en bouw van (jeugd)zorginstellingen en scholen is in 2009 185 miljoen euro beschikbaar. Voor volgend jaar ligt nog eens 420 miljoen euro klaar. Voor een deel gaat het om vervroegde investeringen.

De voorwaarden van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw zijn tijdelijk verruimd. Het fonds staat garant voor leningen van corporaties voor investeringen in sociale woningen. Voor leningen die bestemd zijn om de aankoopkosten te financieren, de stichtingskosten, is het garantiebedrag structureel verhoogd naar 240.000 euro.

De energie-investeringsaftrek is tijdelijk uitgebreid. Hierdoor is het extra interessant om bestaande huurwoningen energiezuiniger te maken. Het kabinet heeft voor deze maatregel 277,5 miljoen euro gereserveerd.

De aanleg van onder meer wegen en windmolenparken wordt versneld. Een aparte wet moet tijdrovende milieu- en bouwregels tijdelijk versoepelen.

Verder kan de bouwsector gebruikmaken van maatregelen die gelden voor het hele Nederlandse bedrijfsleven. Een voorbeeld daarvan is de regeling van deeltijd-WW.

Voor particulieren

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is tijdelijk verhoogd tot een bedrag van 350.000 euro. De verruiming geldt sinds 1 september alleen bij de aankoop van een nieuwe woning. De maatregel moet de drempel om een huis te kopen, verlagen.

Diverse maatregelen zijn erop gericht milieuvriendelijk en duurzaam bouwen te stimuleren. Zo is de btw op vloer-, dak- en gevelisolatie van woningen verlaagd van 19 naar 6 procent. Ook is er een subsidieregeling voor isolatieglas. Klusbedrijven zullen hiervan profiteren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer