Binnenland

Explosieve groei rivierkreeft

Het aantal rivierkreeften in de Nederlandse sloten en rivieren is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Dat meldt het European Invertebrate Survey (EIS) op haar website.

Regioredactie
2 September 2009 08:06Gewijzigd op 14 November 2020 08:34
Het aantal rivierkreeften in de Nederlandse sloten en rivieren is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Foto RD
Het aantal rivierkreeften in de Nederlandse sloten en rivieren is de afgelopen jaren explosief gegroeid. Foto RD

In opdracht van de overheid, die meer grip wil krijgen op de exotische flora- en fauna in Nederland, inventariseert EIS hoeveel rivierkreeften er zijn. Aantallen kan onderzoeker Bram Koese nog niet noemen, maar dat de kreeften zich explosief uitbreiden, is wel duidelijk. Het aantal soorten rivierkreeften dat in Nederland voorkomt, is de afgelopen vijf jaar verdubbeld.De rivierkreeften komen vanouds niet in Nederland voor, maar zijn losgelaten door particulieren. Het beest is de laatste jaren in trek als aquariumdier. Koese: „En als zoonlief hem dan niet meer mooi vindt, wordt hij in de sloot gegooid.”

De onderzoeker van het EIS noemt het opvallend dat de meest voorkomende soort, de rode Amerikaanse rivierkreeft, vooral in de buurt van stedelijke concentraties voorkomt.

Sportvissers zijn niet blij met de komst van de rivierkreeft in de Nederlandse wateren. Ze zijn bang dat de kreeft veel visseneieren en jonge visjes opeet, zodat er voor de vissers minder te vangen is. „De sloten worden leger en leger”, zegt Michiel Amkreutz, voorzitter van de Goudse Hengelaarsvereniging. In samenwerking met hobbyvisser Van der Laan uit Reeuwijk en Sportvisserij Nederland begint de vereniging volgende week een proef om te zien hoe snel de kreeften zich verspreiden.

Ook Joop Verbeeth van de Stichting Historische Hennepakkers luidt de noodklok. Hij ving in zijn woonplaats Giessenburg tientallen Amerikaanse gestreepte rivierkreeften.

Onderzoeker Koese relativeert het probleem dat de vissers aansnijden. Het is volgens hem nog helemaal niet bewezen dat de kreeften visseneieren eten. Bovendien verwacht hij dat de kreeftenstand zich vanzelf stabiliseert. „Honderd jaar geleden was er grote ophef over het groeiend aantal wolhandkrabben. Nu hoor je daar niemand meer over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer