Oppositieleider Zimbabwe voor rechters
De belangrijkste voorman van de oppositie in Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, en twee van diens medewerkers staan vanaf maandag terecht wegens hoogverraad. Ze worden ervan beschuldigd een moordaanslag op president Robert Mugabe te hebben beraamd. Daar staat de doodstraf op.
De oproerpolitie heeft het gerechtsgebouw afgeschermd en trad maandag met knuppels op tegen belangstellenden. De Amerikaanse ambassadeur, Joseph Sullivan, kreeg een klap in het gezicht maar wist uiteindelijk de rechtzaal te bereiken. Ook een Duitse en een Britse diplomaat kregen klappen.
De beklaagden, Tsvangirai, Welshman Ncube en Renson Gasela, ontkennen de beschuldigingen. Ze zijn prominenten van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), respectievelijk partijleider, secretaris-generaal en landbouwsecretaris.
Volgens de MDC is het proces een nieuwe poging van Mugabe om Tsvangirai en de MDC van het politieke toneel te krijgen. Het bewijsmateriaal van de aanklagers bestaat uit een videoband die in opdracht van de regering is gemaakt door een Canadees bedrijfje, Dickens en Madson, van een ex-geheim agent en wapenhandelaar, Ari Ben Menashe. Hij zou in het Canadese Montreal stiekem Tsvangirai en partijgenoten hebben gefilmd terwijl ze manieren bespraken om van Mugabe af te komen.
De band is volgens de MDC en talrijke waarnemers in elkaar geknutseld en geen overtuigend bewijs. Tsvangirai wordt verdedigd door de Zuid-Afrikaanse advocaat George Bizos, een voormalig raadsman van de Zuid-Afrikaanse leider Nelson Mandela.
De 78-jarige Mugabe geldt als een van de hoofdverantwoordelijken voor de totale ineenstorting van de landbouw en de economie van het land. Hij gebruikt onder meer geweld en de geleverde voedselhulp om de oppositie de mond te snoeren.
Media in Zimbabwe en Zuid-Afrika hebben recent bericht dat niet alleen de oppositie van Mugabe af wil. Twee vertrouwelingen van Mugabe, parlementsvoorzitter Emmerson Dambudzo Mnangagwa en legerleider generaal Vitalis Gava Zvinavashe, zouden uitgebreid hebben gesproken met onder meer de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki en Britse diplomaten over een pensioenplan voor Mugabe. Mugabe is naar verluidt razend over de berichten en minder tot aftreden geneigd dan ooit in zijn 22-jarige bewind.
Over een week begint in Zimbabwe het wereldkampioenschap cricket. In met name Australië en Groot-Brittannië wordt geaarzeld om deel te nemen wegens de ernstige economische en politieke crises in Zimbabwe.