Wereld betuigt VS medeleven
Wereldleiders hebben zondag hun medeleven betuigd aan de Amerikaanse president George W. Bush na het ongeluk met het ruimteveer Columbia, waarbij zeven astronauten het leven lieten. Het ruimteveer spatte zaterdag enkele minuten voor het zou landen uiteen boven Texas.
De Indiase premier Atal Bihari Vajpayee noemde de ramp extra aangrijpend voor India omdat zich aan boord de eerste in India geboren astronaute bevond. De 41-jarige Kalpana Chawla emigreerde in de jaren tachtig naar de VS en werd in India, dat zelf een ruimtevaartprogramma ontwikkelt, vereerd als een ware heldin.
De laatste vlucht van de Columbia was ook voor Israël bijzonder, omdat de eerste Israëlische astronaut, de 48-jarige Ilan Ramon, deel uitmaakte van de bemanning. Ramon was een voormalige luchtmachtkolonel en zeer ervaren gevechtspiloot.
De boodschap van de Japanse premier Junichiro Koizumi aan Bush luidde als volgt: „Namens de regering en het Japanse volk bid ik voor de bemanningsleden die hun missie moedig volbracht hebben voor de vooruitgang van de gehele mensheid.” Het ongeluk met de Columbia heeft rechtstreekse gevolgen voor de Japanse astronaut Soichi Noguchi, die op 1 maart, als vijfde Japanner ooit in de ruimte, met de volgende shuttlemissie zou vertrekken. NASA heeft echter alle vluchten opgeschort voor de duur van het onderzoek. Japan is na de VS de grootste financier van het internationale ruimtestation ISS.
De Russische president Vladimir Poetin condoleerde zijn Amerikaanse collega zaterdag per telefoon. Hij zei dat het ongeluk de Russen extra trof vanwege de Amerikaans-Russische samenwerking in de ruimte.
De Chinese president Jiang Zemin stuurde condoleances naar Bush en naar de Israëlische president Moshe Katsav. Hij zei te geloven dat de mensheid ondanks de ramp de ruimte zal blijven verkennen. China wil zelf dit jaar nog zijn allereerste bemande ruimtevlucht uitvoeren. Momenteel zijn daarvoor Chinese „taikonauten” in opleiding in Rusland.
Irak kwam niet met een officiële reactie, maar individuele gezagsdragers uitten wel hun medeleven met de Amerikaanse bevolking, ondanks de spanningen tussen de regeringen van beide landen.
De Nederlandse premier Balkenende en koningin Beatrix hebben hun condoleances aan president Bush en de Israëlische premier Ariel Sharon overgebracht. De Belgische premier Guy Verhofstadt stuurde een rouwtelegram naar Bush, waarin hij liet weten geschokt te zijn door de gebeurtenis.
Ook VN-secretaris-generaal Kofi Annan, de voorzitter van de Europese Commissie Romano Prodi, de Franse president Jacques Chirac, bondskanselier Gerhard Schröder van Duitsland, de Britse premier Tony Blair, de Canadese premier Jean Chrétien en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung stuurden blijken van medeleven naar de Verenigde Staten. Ook kwamen er reacties uit Afghanistan, Cuba, Saudi-Arabië, Koeweit, Pakistan Turkije, Spanje, Roemenië en Estland. Paus Johannes Paulus II riep op tot gebed voor de astronauten.