Turkije en Armenië gaan diplomatieke banden aan
ANKARA (AP) – Turkije en Armenië hebben maandag ingestemd met het vestigen van diplomatieke betrekkingen. Turkije was een van de eerste landen die in 1991 de onafhankelijkheid van Armenië erkenden, maar de twee landen kwamen daarna niet verder en hun gemeenschappelijke grens is sinds 1993 gesloten. De koelte in de betrekkingen heeft veel te maken met de zogeheten Armeense genocide.
Het is onduidelijk of de besprekingen die op het vestigen van diplomatieke betrekkingen zullen volgen, ook betrekking zullen hebben op de genocide of massamoord. Historici schatten dat in de laatste periode van het Ottomaanse Rijk zo’n achthonderdduizend tot anderhalf miljoen Armeniërs zijn omgebracht. Het in 1915 begonnen bloedbad wordt algemeen onderkend als de eerste genocide van de 20ste eeuw.Turkije houdt staande dat geen genocide is gepleegd, dat het dodencijfer wordt overdreven en dat het gaat om slachtoffers van een burgeroorlog. Ankara wijst er ook op dat Armeniërs het bloed van talloze Turken aan hun handen hebben.
Verder is er nog de kwestie van de enclave Nagorno–Karabach in Azerbeidzjan. Turkije is een bondgenoot van Azerbeidzjan en steunt claims van de regering in Bakoe op de omstreden regio met een groot aantal etnisch–Armeense bewoners en Armeense troepen.
De relatie Turkije en Armenië begon vorig jaar te verbeteren na zogeheten voetbaldiplomatie. De Turkse president Abdullah Gül woonde een WK–kwalificatiewedstrijd in Armenië bij. Zijn Armeense ambtgenoot Serge Sarkisian zou op 14 oktober een zelfde soort wedstrijd in Turkije kunnen bijwonen. Sarkisian heeft echter als voorwaarde gesteld dat vooraf aanzienlijke diplomatieke vooruitgang ten aanzien van het grensprobleem moet worden geboekt