Buitenland

Irak dreigt met zelfmoordaanslagen

Duizenden Irakezen staan klaar om zelfmoordaanslagen te plegen op Amerikaanse militairen in en buiten Irak, zodra het Amerikaanse leger Irak binnenvalt. Dat zegt de Iraakse vice-president Taha Yassin Ramadan in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Buitenlandredactie
3 February 2003 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:06
CAIRO - Het Britse vliegdekschip Hare Koninklijke Hoogheid Ark Royal vaart door het Suezkanaal naar de Rode Zee. Deelname aan de mogelijke oorlog tegen Irak zou de grootste Britse inzet vereisen sinds twintig jaar. - Foto EPA
CAIRO - Het Britse vliegdekschip Hare Koninklijke Hoogheid Ark Royal vaart door het Suezkanaal naar de Rode Zee. Deelname aan de mogelijke oorlog tegen Irak zou de grootste Britse inzet vereisen sinds twintig jaar. - Foto EPA

„We hebben geen langeafstandsraketten of bommenwerpers, maar we zullen duizenden vrijwilligers inzetten om zelfmoordaanslagen te plegen. Zij zijn onze nieuwe wapens en zij zullen niet alleen in Irak worden gebruikt”, aldus Ramadan.

Hij zei ook dat andere Arabische landen Irak te hulp zullen komen als er oorlog uitbreekt, waardoor het hele Midden-Oosten in vuur en vlam zou komen te staan.

„Dit deel van de wereld zal veranderen in een zee van verzet en gevaar voor de Amerikanen”, zei Ramadan. „Het zal erger zijn dan ooit tevoren, met name daar waar het Amerikaanse leger is gestationeerd, zoals in Saudi-Arabië en Koeweit.”

In het zaterdag verschenen nummer van het tijdschrift Focus staat dat Irak volgens de Duitse buitenlandse inlichtingendienst beschikt over mobiele laboratoria waar stoffen voor chemische of biologische wapens worden gemaakt. Het hoofd van de inlichtingendienst, August Hanning, heeft Duitse parlementsleden volgens Focus ingelicht over het bestaan van deze laboratoria. Irak zou onderdelen voor dergelijke laboratoria, die zijn ingericht in vrachtwagens, hebben gekocht van Duitse bedrijven.

Het bericht dat Irak over mobiele laboratoria beschikt, is al vaker opgedoken. Het hoofd van de VN-wapeninspecties in Irak, Hans Blix, zei voor het begin van de huidige wapeninspecties dat zijn team zou onderzoeken of het bericht op waarheid berust.

Blix en zijn collega al-Baradei keren op 8 februari terug naar Bagdad om, voordat ze voor de tweede keer verslag uitbrengen aan de Veiligheidsraad, met de Iraakse autoriteiten te praten over het verloop van de inspecties.

Al-Baradei en Blix hopen de Irakezen er met name toe te kunnen bewegen de inspecteurs toestemming te geven om verkenningsvluchten uit te voeren en Iraakse wetenschappers te ondervragen, zonder dat daar een vertegenwoordiger van de regering bijzit. De twee blijven twee dagen in Bagdad. De Iraakse VN-ambassadeur Mohamed al-Douri zei zaterdag dat in Bagdad overal over gepraat zal worden, „ook over interviews met Iraakse wetenschappers.”

Al-Douri noch vice-premier Tariq Aziz gaf echter aan tot welke concessies Irak bereid zou zijn. Aziz noemde het wel onwaarschijnlijk dat de inspectieleiders Saddam Hussein te spreken krijgen, zoals Blix heeft voorgesteld.

Op 14 februari brengen al-Baradei en Blix bij de VN-Veiligheidsraad in New York opnieuw verslag uit van de voortgang van de inspecties. Het draait daarbij niet alleen om de vraag of de inspecteurs bewijzen hebben gevonden van de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, maar met name ook om de vraag of Irak voldoende met de inspecties meewerkt.

Of de Veiligheidsraad besluit dat een oorlog tegen Irak gerechtvaardigd is, hangt voor een belangrijk deel af van wat ze op 14 februari van de inspectieleiders te horen krijgt.

Voor de Verenigde Staten vormde de eerste rapportage van al-Baradei en Blix aan de Veiligheidsraad, op 27 januari, al aanleiding tot een campagne om hun bondgenoten te overtuigen van de noodzaak van een aanval op Irak. De VS hebben duidelijk gemaakt dat ze Irak als ze dat nodig achten ook zullen aanvallen zonder mandaat van de VN.

De Britse voormalige Labour-minister Tony Benn heeft in Irak een interview gehad met Saddam Hussein. Het was het eerste tv-interview met de Iraakse president in ruim tien jaar. Dat heeft de Britse omroep BBC zondag gemeld.

Benn zei tijdens een persconferentie in Bagdad dat hij Saddam „heel eenvoudige en korte vragen” had gesteld. Het interview ging over massavernietigingswapens, banden met het terroristennetwerk al-Qaida en olie. Saddams antwoorden wilde Benn niet onthullen, maar hij zei wel dat de Iraakse president „optimistisch” was over de kansen dat een oorlog nog kan worden voorkomen. Benn vertelde dat hij de opnamen ter beschikking stelt aan televisiestations die beloven het gesprek in zijn geheel uit te zenden.

De Britse politicus ontmoette Saddam eerder in 1990, toen hij samen met collega’s naar Bagdad was gegaan om na de Iraakse inval in Koeweit Britse burgers vrij te krijgen. De reden voor zijn huidige bezoek was „de mogelijkheden te verkennen voor een vreedzame oplossing van een probleem, dat anders kan leiden tot een zeer desastreuze oorlog, waarbij onschuldige mensen zullen omkomen en die langdurige gevolgen zal hebben.”

Het Turkse leger is zondag begonnen troepenversterkingen naar de grens met Irak te sturen. Volgens de particuliere zender NTV worden 800 militairen van tank-, artillerie- en infanterie-eenheden van Tekirdag in het noordwesten verplaatst naar het zuidoosten van het land. Nog eens 700 militairen zijn van Ankara verplaatst naar Sanliurfa, aldus militaire bronnen in Zuidoost-Turkije.

Turkije zegt dat het in geval van een Amerikaanse aanval op Irak mogelijk troepen naar Noord-Irak zal sturen om vluchtelingenstromen tegen te houden. Waarnemers denken dat Turkije door militaire aanwezig te zijn in Noord-Irak ook de oprichting van een Koerdische staat na de oorlog wil voorkomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer