Economie

’Second opinion’ gasopslag Bergermeer

DEN HAAG / BERGEN (ANP) – Het Amerikaanse onderzoeksinstituut MIT is aangezocht om een „second opinion" te geven over de gasopslag in de Bergermeer. Volgens onderzoek door TNO en de milieu–effectrapportage (mer) is gasopslag in dit Noord–Hollandse gebied verantwoord.

31 August 2009 10:27Gewijzigd op 14 November 2020 08:33
De gasopslag in de Bergermeer. Foto ANP
De gasopslag in de Bergermeer. Foto ANP

De stichting Gasalarm 2 van verontruste Bergenaren is daarvan niet overtuigd en vreest voor aardschokken. De gemeente Bergen deelt voor een deel de bezwaren van de stichting.Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) legt maandag ter plaatse haar oor te luister. Gasalarm2 zal dan de bezwaren nader toelichten. Van der Hoeven heeft toegezegd de uitkomsten van de second opinion af te wachten, voordat wordt begonnen met de gasopslag. Die kan er komen door de procedure van een zogeheten Rijksinpassingsplan, waarbij de instemming van de gemeente niet nodig is.

Voorzitter Rob Monsees van Gasalarm 2 zegt vertrouwen te hebben in het MIT. Zijn stichting is niet principieel tegen gasopslag, maar zegt dat er andere locaties zijn in ons land, die meer geschikt zijn.

Van der Hoeven vindt gasopslag nodig, omdat het grote Groningenveld langzaam maar zeker leeg raakt. Om toch voldoende gas te hebben in de winter kan gas van buiten Nederland ondergronds worden opgeslagen in lege gasvelden. Bovendien kan Nederland dan fungeren als „gasrotonde” voor Noord–West Europese landen. Ons land kan door gasopslag belangrijk blijven als doorvoerland van aardgas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer