Noor Tveit nieuwe baas Wereldraad
Het Centraal Comité van de Wereldraad van Kerken heeft donderdag in Genève de Noorse theoloog Olav Fykse Tveit gekozen tot secretaris–generaal. Hij volgt de Keniaan Samuel Kobia op, die de kerkelijke wereldorganisatie sinds 2004 heeft geleid. Tveit ontving 81 van de in totaal 141 stemmen.
Tveit (48) is de zevende secretaris–generaal van de Wereldraad, die in 1948 werd opgericht en zijn hoofdkantoor in Genève heeft. De eerste was de Nederlander Willem Visser ’t Hooft. Hij leidde de oecumenische organisatie tot en met 1966. Tveit is de derde Europese secretaris–generaal.Tveit is predikant in de Lutherse Staatskerk van Noorwegen. Sinds 2002 is hij secretaris–generaal van de Raad voor Oecumenische en Internationale Betrekkingen van zijn kerk. Hij is onder meer lid van de Wereldraadcommissie voor geloof en kerkorde en bestuurslid van de Noorse Raad van Kerken. In Noorwegen is hij nauw betrokken bij de relatie tussen de Lutherse Kerk en moslims en joden.
„Ik ben ervan overtuigd dat God mij tot deze taak geroepen heeft,” zei Tveit na zijn verkiezing. De nieuwe secretaris-generaal van de Wereldraad beklemtoonde dat er voor de organisatie in de komende tijd veel werk te doen is dat in gemeenschappelijkheid verricht moet worden.
Marloes Keller, namens de Protestantse Kerk in Nederland lid van het Centraal Comité van de Wereldraad, reageerde verheugd op de verkiezing van de nieuwe secretaris-generaal. „Na het lezen van zijn sollicitatiebrief, die tijdens de vergadering is verspreid, en het horen van zijn presentatie was ik overtuigd dat Fykse Tveit de beste kandidaat zou zijn. De meerderheid van het Centraal Comité dacht daar blijkbaar hetzelfde over.”
De andere kandidaat voor de belangrijkste functie bij de Wereldraad van Kerken was de Zuid-Koreaan presbyteriaan Park Seong-won.
Het Centraal Comité vergadert van afgelopen woensdag tot en met woensdag 2 september in Genève. Andere belangrijke agendapunten tijdens deze vergadering zijn de assemblee die in 2013 gehouden wordt en de herstructurering van de organisatie.
Daarnaast zullen de 150 bestuursleden vergaderen over wereldwijde onderwerpen zoals klimaat en interreligieuze dialoog. Maar ook punten als de financiën en de personeelsbezetting van het kantoor van de Wereldraad van Kerken in Genève staan op de agenda.
In de Wereldraad werken 349 lutherse, anglicaanse, orthodoxe en hervormde kerken samen. Zij hebben meer dan 560 miljoen leden. Tot de Nederlandse leden behoren de Protestantse Kerk in Nederland, de Remonstrantse Broederschap en de Oud–Katholieke Kerk.