Binnenland

Zeilster Laura wil het land uit

Alleen als 13-jarig meisje de wereld rondzeilen? „Dat is niet verantwoord”, zegt psycholoog en zeiler dr. G. J. Kloens, van de christelijke ggz-instelling Ichthus Groep in Katwijk.

25 August 2009 06:54Gewijzigd op 14 November 2020 08:30
RIJSWIJK – De 13-jarige Laura Dekker wil zich eventueel in Nieuw-Zeeland vestigen om haar reis rond de wereld te kunnen maken. Het meisje heeft een alvast een verzoek ingediend bij afdeling burgerzaken van haar woonplaats Wijk bij Duurstede om zich te lat
RIJSWIJK – De 13-jarige Laura Dekker wil zich eventueel in Nieuw-Zeeland vestigen om haar reis rond de wereld te kunnen maken. Het meisje heeft een alvast een verzoek ingediend bij afdeling burgerzaken van haar woonplaats Wijk bij Duurstede om zich te lat

Ze maakt de tongen los, de 13-jarige Laura Dekker. Ze wil de wereld rond. Per zeilboot, in twee jaar. Hooguit vergezeld van haar hond. Haar –gescheiden– ouders staan achter het kind, al heeft de moeder naar verluidt wel enige bedenkingen. Laura heeft jaren op zee geleefd.De Kinderbescherming probeert een stokje voor haar plannen te steken en wil het avontuurlijke meisje in Nederland houden. De kinderrechter boog zich gisteren over de vraag of haar ouders moeten worden beperkt in het ouderlijk gezag. Vrijdag is de uitspraak.

Psycholoog Kloens vindt het niet verantwoord dat het 13-jarige meisje in haar eentje de wereldzeeën overgaat. „Op zo’n leeftijd zijn je hersens nog niet gerijpt. Dat is pas op je twintigste het geval. Je bent op 13-jarige leeftijd nog niet in staat op een evenwichtige manier de consequenties van je gedrag te overzien.”

Een 13-jarig kind heeft ouderen nodig die grenzen stellen. „Vergelijk het met een 14-jarige jongen die zegt: „Ik wil alcohol, want al mijn vriendjes drinken ook.” Een oudere dient dan te zeggen: „Doe dat niet, want dat is schadelijk voor jou.” En als die jongen tot twee uur in de nacht wil uitgaan, moeten de ouders ervoor zorgen dat dat niet doorgaat, omdat anders zijn schoolprestaties achteruitgaan.”

Als de jonge zeilster, in haar puberteit, twee jaar uit haar omgeving verdwijnt, vreest Kloens nadelige gevolgen.
„Op die leeftijd moet je juist in je omgeving leren omgaan met leeftijdsgenoten. Je leert, met hulp van ook ouderen, bijvoorbeeld omgaan met zaken als seksualiteit en communicatie.”

De ervaring leert dat kinderen die jarenlang uit hun omgeving zijn geweest, daar „vaak schade van ondervinden”, zegt de psycholoog. „Kinderen die bijvoorbeeld lange tijd in een ziekenhuis verbleven, kunnen ondanks goede begeleiding later toch moeite hebben om sociale contacten te onderhouden.”

Ook als zeiler raadt Kloens de drieste plannen van het meisje af. „Op zee kunnen stormen opsteken. Er kan schade aan
het schip ontstaan. Op 13-jarige leeftijd kan iemand dat soort zaken nog niet helemaal overzien.”

Zijn scepsis laat onverlet dat Kloens wel bewondering heeft voor de „passie” van de jeugdige zeilster. „Het zou mooi zijn als meer jongeren zo gedreven zijn. Het valt te waarderen als kinderen helemaal gaan voor een bepaald beroep of dat een meisje moeder wil worden van een groot gezin.”

Laura Dekker wil zich eventueel in Nieuw-Zeeland vestigen, om haar reis rond de wereld te kunnen maken. Ze heeft alvast een verzoek ingediend bij haar gemeente, Wijk bij Duurstede, om zich te laten uitschrijven.

De gemeente stelt dat de uitschrijving zeker niet voor komende vrijdag zal plaatshebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer