Buitenland

Veertig aanhoudingen na demonstratie tegen Eurotop Brussel

De politie van Brussel heeft vrijdag een veertigtal aanhoudingen verricht tijdens en na een demonstratie tegen de Europese top van regeringsleiders. Het merendeel van de aanhoudingen betreft Duitsers. Daarnaast raakten vier manifestanten en twee agenten lichtgewond.

ANP
14 December 2001 19:30Gewijzigd op 13 November 2020 23:19

Volgens de Brusselse burgemeester Thielemans is de vooraf gevreesde manifestatie van anti-globalisten over de hele linie rustig verlopen. Halverwege en op het eindpunt zijn echter vernielingen aangericht en ontstonden relletjes met de ordetroepen. Van vier bankfilialen, een klein politiebureau en een garage van de politie zijn de ruiten ingegooid. Verder werden twee auto’s vernield. Sommige demonstranten bekogelden de politie met stenen en stalen kogels, die werden afgeschoten met katapulten. Volgens Thielemans is tegen het vallen van de avond de rust weergekeerd in de stad.

De grootste problemen ontstonden aan het eind van de tocht, bij een oud opslaggebouw. De politie wilde daar enkele aanhoudingen verrichten en personen fouilleren. Daarbij kwam het tot relletjes. Daarop werd ook een waterkanon ingezet. De politie wilde pas later personen aanhouden die vernieligen pleegden, om tijdens de demonstrantie geen onschuldigen te treffen.

Thielemans zegt zaterdag dezelfde taktiek te zullen hanteren tijdens een tocht van anarchisten door de Brusselse Europa-wijk. „Wij zijn niet ingegaan op de stadsguerilla-taktieken van een harde kern van zo’n 250 Duitse demonstranten.” Volgens de Brusselse burgervader namen tussen de 9.000 en 12.000 manifestanten deel aan de tocht. De organisatoren zelf spreken over 25.000 deelnemers. De bittere kou in Brussel heeft mogelijk veel demonstranten weggehouden.

Aan de Duitse grens zijn enkele tientallen demonstranten tegengehouden. Op de Thalys-trein tussen Keulen en Luik vond een incident plaats met anti-globalisten, waarvoor in Luik een aanhouding werd verricht. Thielemans zegt veel geleerd te hebben van eerdere, gewelddadig verlopen manifestaties in Goteborg en Genua. „Daaruit hebben we de les getrokken de zaak open te houden en Brussel niet om te bouwen tot een fort. Het gewone leven is doorgegaan.”

De burgemeester kan nog geen duidelijkheid geven over de toekomst na 2004, wanneer alle EU-toppen in Brussel moeten plaatsvinden. Met de regering-Verhofstadt vindt nog overleg plaats over een vaste locatie. Volgens Thielemans staat het nog niet definitief vast dat alle toppen vanaf 2004 in Brussel worden gehouden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer