Nieuwsdienst Keston College opgeheven
De nieuwsdienst van Keston College houdt op te bestaan. Financiële problemen van het instituut, dat afhankelijk is van giften, zijn hiervan de oorzaak. Het instituut zelf blijft bestaan.
Op 22 maart is er een algemene vergadering over de interne crisis in de organisatie. De website van Keston College wordt al lang niet meer bijgehouden. Het laatste artikel van de nieuwsdienst, Keston News Service, dateert van 15 november. Afgelopen december kwam de financiële crisis al naar buiten toen medewerker Lawrence Uzzel zijn ontslag nam. Zijn vertrek werd gevolgd door een uittocht van overige personeelsleden.
Keston College werd in 1970 opgericht met als doel de schending van de rechten van christenen naar buiten te brengen. Het instituut werd een gerenommeerde instelling die, evenals Glaube in der 2.Welt in Zürich, zich tot een rijke informatiebron ontwikkelde over de geloofsvervolging ten tijde van het communisme.
Oprichter Michael Bordeaux noemde ooit de christenvervolging onder het communistische systeem van de voormalige Sovjet-Unie de ergste van de gehele mensheid. Zijn stelling is dat oecumenische kerkleiders zich om de tuin lieten leiden door de Sovjetpropaganda, zodat men de vervolgingen bagatelliseerde. Keston kritiseerde regelmatig de Wereldraad van Kerken.
Keston College ontwikkelde zich na de Wende steeds meer tot een onderzoeksinstituut in Oxford dat zich specialiseerde in de geschiedenis van kerken in voormalige communistische landen. De rapportage van schending op het gebied van godsdienstvrijheid nam een belangrijke plaats in. Die activiteiten gaan vooralsnog gewoon door. Zo stuurt Keston deze week nog een open brief naar de Georgische president Sjevardnadze vanwege de verstoring van een gebedsbijeenkomst in de stad Tbilisi.