Opinie

Sodom in Rijssen

Het hardrockfestival Elsrock kan door geen mens meer worden tegengehouden. Volgende week zaterdag dendert de muziek de ganse dag door Rijssen. Om elf uur ’s avonds, net voor het aanbreken van de zondag, moet het stil worden.

21 August 2009 19:40Gewijzigd op 14 November 2020 08:30

Dat laatste heeft burgemeester Koelewijn dan nog weten te bereiken om enigszins tegemoet te komen aan de bezwaarmakers tegen het heavy metalfestival. En dat waren er veel. Maar liefst 3600 bezwaarschriften werden tegen dit openluchtfeest ingediend. Daarnaast waren 700 mensen aanwezig op een hoorzitting.Natuurlijk beloofde de burgemeester zorgvuldig te kijken naar de bezwaren. Toch leidde dat niet tot een verbod van Elsrock. Koelewijn verklaarde geen middelen te hebben.

Verschillende juridische procedures volgden. Tot aan de Raad van State toe. Eergisteren bepaalde het hoogste rechtscollege in een spoedprocedure niet tegemoet te kunnen komen aan de bezwaren van omwonenden die stelden dat het houden van een rockfestival op een voetbalveld in strijd is met het bestemmingsplan. Belangrijke overweging voor de staatsraad was de investering die de organisatie van Elsrock al had gedaan om het feest dit jaar te organiseren. Het leek de Raad van State niet juist om op grond van de aangevoerde bezwaren het festijn zo kort van tevoren te verbieden. Anders gezegd: dat had dan veel eerder moeten gebeuren.

Kennelijk had de burgemeester enkele maanden geleden dus toch wel middelen om het feest te verbieden. Daar is door de fractie van de SGP in Rijssen recent ook op gewezen. En terecht. De vraag dringt zich op of de burgemeester werkelijk gedaan heeft wat hij kon. Dat klemt temeer omdat tijdens de hoorzitting erop gewezen is dat het rockfestival strijdig is met de bestemming van het terrein.

Feit is nu dat in een gemeente met een duidelijk christelijke signatuur de meest goddeloze muziek ten gehore kan worden gebracht. Want dat is zeker. Neem bijvoorbeeld de Duitse band ”Sodom”, die zal optreden. Alleen al de naam moet alle seinen op rood zetten. Om maar te zwijgen over de teksten die zij zingen.

Het is daarom ook heel bedenkelijk dat de burgemeester tegenover bezwaarden heeft verklaard pas achteraf te kunnen optreden tegen eventuele smalende godslastering in de liederen. Hij kan vooraf weten wat er eind volgende week door de microfoon wordt geblazen. Weliswaar zijn er afspraken gemaakt met de organisatie dat ze toeziet op de inhoud van de teksten die worden gezongen. Maar de burgemeester zei eind maart in deze krant ook dat er geen eenduidigheid bestaat over hetgeen wel of niet godslasterlijk is. Met andere woorden: er is weinig kans dat het goed gaat.

Wie in Nederland een kleine verbouwing wil uitvoeren, loopt de kans vast te lopen in allerlei regels. Wie een grof en goddeloos festival vol kabaal wil organiseren, kan er min of meer op rekenen dat bestuurders de wettelijke regels soepel hanteren. Omdat de vrijheid van meningsuiting een bijna onaantastbare afgod is geworden die geen strobreed in de weg mag worden gelegd. Zei Einstein niet: „Onbegrensde vrijheid is strijdig met beschaving?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer