„Mensheid steeds religieuzer”
De mensheid wordt steeds religieuzer. Terwijl het aantal aanhangers van de grote godsdiensten verhoudingsgewijs sneller stijgt dan de wereldbevolking, blijft de groei van het aantal niet-religieuze mensen en atheïsten hierbij achter.
Volgens de jongste berekeningen van de Amerikaanse godsdienststatistici David B. Barrett en Todd M. Johnson behoort eenderde van de 6,28 miljard wereldburgers tot het christendom (2,1 miljard mensen) en eenvijfde deel tot de islam (1,3 miljard). De 849 miljoen hindoes maken 13,5 procent uit van de wereldbevolking; de 371 miljoen boeddhisten 5,9 procent. Niet-religieus of atheïst noemen 938 miljoen mensen zich, oftewel zo’n 15 procent. Het overige deel hangt een andere religie aan.
Het jaarlijkse groeipercentage van niet-religieuzen (0,8 procent) en atheïsten (0,2) ligt ver onder dat van de wereldbevolking (1,2). Van de grote godsdiensten groeit de islam met 2,1 procent het snelst; gevolgd door het hindoeïsme, met 1,5 procent. Het christendom stijgt met krap 1,3 procent nauwelijks sneller dan de wereldbevolking. Het aantal boeddhisten neemt jaarlijks met ongeveer 1 procent toe.
Hoewel elk jaar naar schatting zo’n vijf miljard Bijbels of bijbelgedeelten worden verspreid, heeft de christelijke boodschap ruim een kwart van de mensheid nog niet bereikt, stellen Barrett en Johnson vast. Elk jaar vinden 166.000 christenen om reden van hun geloofsovertuiging de dood.
In Afrika groeide het christendom vorig jaar het snelst, tot 360 miljoen mensen: een plus van 2,6 procent. Azië neemt met een stijging van 2,6 procent (tot 360 miljoen) de tweede plaats in; in Latijns-Amerika ligt het groeipercentage op 1,6 (498 miljoen mensen). In Oceanië steeg het aantal christenen met 1,2 procent tot 22,2 miljoen.
In Noord-Amerika en vooral ook Europa, het vroegere ”christelijke avondland”, stagneert de groei van de christenheid. In Noord-Amerika steeg het aantal aanhangers met 0,8 procent tot 217 miljoen. In Europa, met inbegrip van Rusland, wonen weliswaar de meeste christenen (538 miljoen), maar hun aanwas is met 0,08 procent nog nauwelijks meetbaar.
De Rooms-Katholieke Kerk blijft met 1,2 miljard leden op afstand de grootste christelijke kerk. Op de tweede plaats staan, aldus de twee statistici, onafhankelijke kerken en gemeenten (411 miljoen leden). Het aantal protestanten ligt volgens hen op 356 miljoen, het aantal orthodoxen op 218 miljoen en het aantal anglicanen op 83 miljoen. Tot de charismatische en pinksterbeweging -waartoe mensen van verschillende achtergrond behoren- rekenen de wetenschappers 554 miljoen mensen. In totaal telt het christendom 36.400 denominaties. Iets meer dan tweederde van alle christenen, 1,4 miljard mensen, is kerkganger.
Jaarlijks besteden christenen rond de 320 miljard euro aan christelijke doelen. Daarvan gaat 195 miljard naar bijvoorbeeld zendingsorganisaties; 125 miljard naar kerken en gemeenten.