Buitenland

Merkel prijst Hongaarse beslissing van 20 jaar terug

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft woensdag in het Hongaarse Sopronpuszta herdacht hoe twintig jaar geleden ruim 600 vluchtelingen uit de DDR naar Oostenrijk ontsnapten.

Stefan Bos
20 August 2009 11:30Gewijzigd op 14 November 2020 08:29
SOPRONPUSZTA - Monument bij Hongaarse grens. Foto EPA
SOPRONPUSZTA - Monument bij Hongaarse grens. Foto EPA

Een oudere man gekleed in Sovjetuniform speelt op een oud draaiorgel en begroet gasten nabij Sopronpuszta, op het grasveld waar wachttorens en prikkeldraad het communistische Hongarije scheidden van buurland Oostenrijk. Ongeveer duizend mensen, onder wie voormalige Oost-Duitse vluchtelingen, zijn gekomen om in de brandende zon naar Merkel te luisteren. Vanaf het overdekte podium prijst zij de Hongaarse beslissing om op 19 augustus 1989 even de grens te openen met Oostenrijk tijdens de zogenoemde ”Pan-Europese Picknick”, een vredesdemonstratie.Honderden Oost-Duitsers grepen hun kans om door de geopende hekken naar Oostenrijk te rennen. „Wat de Hongaarse organisatoren van de picknick deden was moedig”, zegt Merkel. „Hongaren gaven vleugels aan het verlangen naar vrijheid van de Oost-Duitsers.”

Ook de gereformeerde kerkleider en politicus László Tökés staat namens de organisatoren van de beroemde picknick bij vrijheid stil. Volgens hem handelden Hongaren „zoals de apostel Paulus spreekt over vrijheid van slavernij in Christus.”

Merkel maakt later nog wat tijd vrij om ex-Oost-Duitse vluchtelingen te spreken in een tent vlak bij een Trabant, ooit symbool van de Oost-Duitse auto-industrie. Ze ontmoet er de nu 40-jarige Jörg Meissner, die zwemvesten produceert. „Ik vertelde haar over mijn ontsnapping”, zegt hij. „Ik herinner mij nog goed het modderpad waarover wij een halfuur moesten lopen. Ik was bezorgd dat de autoriteiten mijn familie in Oost-Duitsland onder druk zouden zetten. Maar ik vond dat ik het risico moest nemen.”

Hij was geschokt dat andere vluchtelingen hun kleine kinderen meenamen. „Gelukkig is alles goed gegaan. Het had ook anders kunnen aflopen”, verzucht Meissner. Hij herinnert aan het schietbevel voor Hongaarse grenswachters. Maar zij keken de andere kant op. Dat staat ook uitgebeeld op het marmeren monument ”De doorbraak”, dat woensdag is onthuld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer