Stichting wil schade stroomstoringen verhalen
Twee advocaten van het Rotterdamse kantoor Schaap & Partners hebben een stichting opgericht voor het verhalen van schade door stroomstoringen. Directe aanleiding vormt de grote stroomstoring op 6 december vorig jaar in de Rotterdamse regio.
Bij de stichting hebben zich inmiddels tientallen bedrijven aangesloten die samen tientallen miljoenen euro’s schade hebben geleden, aldus mr. A. Huizenga donderdag. Hij en zijn kantoorgenoot mr. J. Leeman zijn de initiatiefnemers van de Stichting Verhaal Stroomstoringen december 2002. Huizenga wil niet kwijt welke bedrijven zich hebben aangesloten.
De advocaten denken vooralsnog dat het mededingingsrecht de beste mogelijkheid biedt om de bij de gewraakte stroomstoring betrokken bedrijven, leverancier Eneco en het netwerkbedrijf TZH, aan te pakken.
De stroomleveranciers die in Nederland de markt beheersen (Eneco, Essent en Nuon) maken zich mogelijk schuldig aan verboden kartelafspraken of machtsmisbruik door identieke leveringsvoorwaarden te hanteren. Die maken het voor zakelijke afnemers vrijwel onmogelijk om ze aansprakelijk te stellen voor geleden schade door stroomstoringen. De afnemers moeten dan kunnen bewijzen dat de storing is veroorzaakt door opzet of grove schuld van hun stroomleverancier.
„Dit bewijs is lastig te leveren, en daarom ziet de zakelijk afnemer bijna altijd af van het vorderen van schadevergoeding. Het is duidelijk dat dit niet bevorderlijk is voor de punctualiteit bij de stroombedrijven. Wie niet aansprakelijk is voor schade heeft immers weinig belang om schade te voorkomen”, aldus Huizenga.
Huizenga en Leeman hopen hun onderzoek in maart te kunnen afronden. Op basis van hun advies besluit de stichting of er een klacht wordt ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Mocht de NMa naar aanleiding van de klacht tot de conclusie komen dat er inderdaad sprake is van een kartel of machtsmisbruik, dan is het volgens Huizenga niet moeilijk om „de uitsluiting van aansprakelijkheid” bij de rechter onderuit te halen. Dat zou de weg openen naar schadeclaims.
Huizenga benadrukt dat een belangrijk doel van de actie is „om een behoorlijke stroomvoorziening” in Nederland te behouden. „Vroeger was een stroomstoring iets dat voorkwam in het Zuiden. Tegenwoordig is het ook in Nederland aan de orde van de dag.”