Greenpeace rondt actie in Kattegat af
Greenpeace heeft de stenencampagne in zeegebied Kattegat bij Zweden afgerond.
De milieuorganisatie heeft de afgelopen week 180 grote natuurstenen in het water gestort om te voorkomen dat vissers met sleepnetten nog meer schade aanrichten in delen van het gebied. De actievoerders hebben zaterdag de laatste veertig rotsblokken in de zee gelost, liet de Nederlandse tak van de organisatie gisteren weten.De zogeheten Natura 2000-gebieden Fladen en Lilla Middelgrund staan bekend als zeer gevoelige en waardevolle natuurgebieden. Dat heeft ook de Europese Unie erkend, aldus Greenpeace. Doordat de Europese milieu- en visserijwetgeving niet met elkaar overeenkomen, worden de gebieden al jarenlang niet voldoende beschermd.
Zweden is sinds 1 juli voorzitter van de Europese Unie. Greenpeace hoopt dat het Scandinavische land de Europese visserijwetten wil aanpassen voor betere bescherming van de zeenatuur.
Minister Verburg reageerde vorige week al woedend op de actie. „Dit is niet de manier om een natuurgebied te realiseren”, aldus haar woordvoerster. „Dat weet Greenpeace heel goed.”
Volgens haar vormen de basaltblokken niet alleen een risico voor vissers, ook is de overheid al druk bezig met het realiseren van zeereservaten.
De VVD stelde voor dat het kabinet Greenpeace financieel aanpakt als de organisatie de veiligheid van mensen in gevaar brengt. Vissersschepen kunnen kapseizen als hun netten achter de grote stenen blijven haken.