Economie

Kwetsbaar ING worstelt zich door crisis

„We are back in black.” Met deze woorden liet topman Jan Hommen gisteren weten dat, na drie kwartalen van soms forse verliezen, ING weer zwarte cijfers schrijft. Maar zijn de problemen voor de bank-verzekeraar, die fors werd geraakt door de kredietcrisis, nu grotendeels voorbij? Zeven vragen en antwoorden over de financiële gigant.

Redactie economie
13 August 2009 08:52Gewijzigd op 14 November 2020 08:26

Waar haalde ING in het tweede kwartaal zijn winst van 71 miljoen euro vandaan?ING verdiende vooral geld met de rentemarge. Oftewel, het concern kreeg meer rente op leningen binnen dan het betaalde op onder meer spaarrekeningen. Verder werden bezittingen van ING meer waard door de hogere beurskoersen en wierpen kostenbesparingen hun vruchten af.

Dus de problemen zijn achter de rug?

Nee, daarvoor is het nog veel te vroeg. ING staat door de recessie nog steeds voor grote uitdagingen. Van de bezitters van zogeheten rommelhypotheken in de VS kan een op de vijf niet aan zijn verplichtingen voldoen. In Europa is het aantal wanbetalers nog beperkt, maar door de recessie zullen de komende maanden ook hier meer consumenten in gebreke blijven. De bank-verzekeraar heeft hiervoor de zogeheten stroppenpot met ruim 850 miljoen euro aangevuld.

Is dat alles?

Nee, het management heeft meer hoofdbrekens. Zo is het vastgoed van ING flink minder waard geworden, evenals het restant van de portfolio van rommelhypotheken. De Nederlandse staat nam eerder het risico op 80 procent van de giftige kredieten over van ING. Ook verkoopt ING minder gemakkelijk nieuwe verzekeringsproducten.

Hoe denkt ING zich door de crisis heen te worstelen?

Jan Hommen wil „terug naar de basis.” Hij kondigde in februari aan zich uit 10 van de 48 landen waar het concern actief is, te willen terugtrekken, tien tot vijftien bedrijfsonderdelen te willen verkopen en daarmee 6 tot 8 miljard euro op te halen. ING wil zich meer richten op de kernactiviteiten, onder meer in de Benelux. Ook wil hij de kosten verlagen en de staatssteun zo snel mogelijk terugbetalen.

Voert ING de strategie goed uit?

Volgens Hommen ligt de uitvoering van het plan goed op schema. ING Canada is verkocht voor 1,4 miljard euro en ook zijn activiteiten in Rusland, Argentinië en Chili de deur uit. Verder klinken er geluiden dat de vermogensbeheerdivisies in Zwitserland en Azië verkocht worden. Op personeelsgebied is meer dan 8200 ING’ers de wacht aangezegd. Van de staatsschuld is niets terugbetaald.

Hoe reageerde de markt op de cijfers?

De winst was lager dan analisten hadden verwacht. Mede daardoor daalde de beurskoers gisteren aanvankelijk, tot wel 12 procent. Daarna begon het aandeel aan een opmars die uiteindelijk resulteerde in een winst van 2,4 procent. Vakbond CNV verwijt het concern alleen naar de cijfers te kijken en niet naar de mensen.

Zijn er nog leeuwen en beren op de weg voor ING?

Ja, Europees commissaris Kroes (Concurrentie) onderzoekt op dit moment of de staatssteun terecht is geweest of dat er protectionistische motieven achter zitten. Mocht Kroes concluderen dat ING oneigenlijke steun heeft gekregen, kan dat financiële tegenvallers opleveren voor het bedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer