PKN bezorgd over geweld in Pakistan
De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) is bezorgd over het recente geweld tegen christenen in Pakistan. Dat laat de synode van de kerk weten in een open brief aan „alle christenen en mensen van goede wil” in het Zuid-Aziatische land.
Met de brief sluit de Protestantse Kerk zich aan bij een oproep van dr. Samuel Kobia, algemeen secretaris van de Wereldraad van Kerken. Deze vroeg de Pakistaanse regering op te treden tegen gewelddadige acties tegen christenen.In de brief van vrijdag laat de synode van de PKN weten „geschokt” te zijn door de „gruwelijkheden” die hebben plaatsgevonden in Pakistan. „Onze boodschap is duidelijk: geweld dat gericht is tegen een religieuze minderheid is altijd verkeerd. Wanneer gewelddadigheden plaatshebben, moeten deze uitvoerig onderzocht worden. De daders dienen te worden berecht.”
Begin deze maand kwam het tot een uitbarsting van geweld tegen christenen in verschillende delen van Pakistan. Daarbij verloren zo’n 300 christelijke gezinnen hun huis en kwamen negen christenen om het leven.
Volgens de rooms-katholieke bisschop Jozef Coutts van de Pakistaanse stad Faisalabad zit er achter de recente golf van geweld een militante religieuze groepering die het land wil omvormen tot een theocratische islamstaat, waarin niet-moslims zich moeten bekeren of emigreren. Pakistaanse christenen wijten de gewelddadigheden onder meer aan de wetgeving. Vooral de wetten tegen godslastering, die door moslimextremisten te pas en te onpas worden gebruikt tegen christenen, zijn hen een doorn in het oog. Wie in Pakistan van godslastering beschuldigd wordt, riskeert de doodstraf.
Christenen –zij vertegenwoordigen slechts 3 procent van de Pakistaanse bevolking– eisen dan ook een wetswijziging waardoor religieuze minderheden in het overwegend islamitische land beter beschermd worden. Om hun eisen kracht bij te zetten, zijn zij gisteren in diverse Pakistaanse steden de straat opgegaan om hun onvrede te uiten.
De protesten worden gesteund door de Pakistaanse Commissie voor Rechtvaardigheid en Vrede. Het is de ervaring van Peter Jacob, secretaris van deze commissie, dat de regering zich bewuster is geworden van de gevolgen van de blasfemiewetten. De wetten zullen echter pas veranderen als er een massabeweging ontstaat, zo meent hij.
Jacob: „Daarom lanceren wij in het hele land een petitiecampagne. Wij willen mensen bewustmaken, zodat er een grondige herziening komt van de wetten en minderheden beter beschermd worden.”