Binnenland

„Verbod op rijdend instellen TomTom”

Het instellen van navigatieapparatuur tijdens het autorijden moet strafbaar worden. Dat geldt ook voor rijdend shagjes draaien en de krant lezen achter het stuur.

Binnenlandredactie
6 August 2009 11:08Gewijzigd op 14 November 2020 08:25
Het instellen van navigatieapparatuur tijdens het autorijden moet strafbaar worden. Foto ANP
Het instellen van navigatieapparatuur tijdens het autorijden moet strafbaar worden. Foto ANP

Volgens het Korps landelijke politiediensten (KLPD) zijn deze activiteiten net zo gevaarlijk als mobiel bellen. Tijdens het instellen is de aandacht van de automobilist niet bij het rijden, terwijl dat wel zo moet zijn, zo licht een woordvoerder toe.Uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de automobilisten zich tijdens het rijden bezighoudt met het navigatiesysteem. Het korps maakt zich verder ook zorgen over de vele toepassingen die mogelijk zijn op mobiele telefoons en navigatiesystemen, zoals tv-kijken en internetten.

Het KLPD pleit er dan ook voor artikel 13 uit de Wegenverkeerswet weer in te voeren, waarin staat dat automobilisten alles moeten doen om hun auto goed te besturen. Het artikel werd in 1991 uit de wet verwijderd omdat de politiek destijds vond dat de automobilist meer zelfstandigheid moest krijgen. Een aantal weggebruikers schaadt dit vertrouwen, volgens het KLPD.

„Voordeel van die wet is dat er dan op voorhand kan worden ingegrepen in plaats van achteraf constateren dat iemand waarschijnlijk was afgeleid”, aldus de zegsman. Nu is iemand die de krant leest of een shagje draait maar toch kaarsrecht rijdt, niet strafbaar.

De wens van de KLPD krijgt nog geen handen op elkaar in de Tweede Kamer. De coalitiefracties CDA en PvdA zien het gevaar wel maar wijzen erop dat het verbod niet te handhaven is. Nieuwe regels zouden er alleen maar toe leiden dat de politie er nog meer taken bij krijgt.

Volgens CDA–Tweede Kamerlid De Rouwe is het vooral nodig dat mensen „hun eigen boerenverstand” gebruiken. „Ik geloof er niet in om een probleem gelijk in een wet te stoppen. Artikel 13 is niet voor niets afgeschaft: het werkte in de praktijk niet”, aldus De Rouwe.

PvdA–Tweede Kamerlid Roefs stelt eveneens dat je niet zomaar iets moet verbieden. „Nieuwe regels moet je ook controleren. En dat is geen haalbare kaart”, aldus Roefs. Ze wijst erop dat artikel 5 van de Wegenverkeerswet al bepaalt dat iemand zich niet onverantwoord mag gedragen. Ze ziet vooralsnog meer in een betere voorlichting.

Ook VVD–Kamerlid Aptroot vindt het een slecht idee. Hij wijst erop dat soms maar één knopje van de navigatieapparatuur moet worden ingedrukt voor wijzigingen. Dat is hetzelfde als een radio bedienen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer