WEA in gesprek met Vaticaan
De Wereldwijde Evangelische Alliantie (WEA) en het Vaticaan zijn begonnen aan een nieuwe ronde theologische gesprekken. Vorige week kwamen vijf vertegenwoordigers van de pauselijke raad voor de eenheid van christenen en de theologische commissie van de WEA in de Braziliaanse stad Sao Paulo bijeen.
De delegaties spraken over dogmatische en ethische vragen, aldus een gemeenschappelijk communiqué. Ze werden geleid door de uit Colombia afkomstige monseigneur Juan Usma Gomez (Vaticaanstad) en de rector van het Albrecht-Bengel Studienhaus, Rolf Hille uit Tübingen. Hille is woordvoerder oecumenische aangelegenheden in de theologische commissie van de WEA.De bedoeling is dat de gesprekken volgend jaar worden voortgezet. De delegaties zullen zich dan concentreren op de thema’s ”Schrift en traditie” en de kerkelijke en geestelijke autoriteit bij de uitlegging van Gods Woord.
De ontmoetingen zijn erop gericht gemeenschappelijke inzichten van conservatieve rooms-katholieken en protestanten op te sporen. Tegelijk worden de verschillen die er nog altijd zijn benoemd. Inzake ethische vragen, bijvoorbeeld over de beschermwaardigheid van het leven in alle fasen, komen rooms-katholieken en protestanten elkaar nader. Daarentegen gaan de wegen op andere gebieden uiteen. Zo bestaan er diepe meningsverschillen over het verstaan van de kerk, over de leer van de ambten en over de sacramenten.
Tussen 1993 en 2002 vonden vergelijkbare bijeenkomsten plaats van het Vaticaan en de WEA. Deze werden afgesloten met de gemeenschappelijke verklaring ”Kerk, evangelisatie en de band van gemeenschap”.
Ook de Europese Evangelische Alliantie (EEA) is in gesprek met de Rooms-Katholieke Kerk. Zo was er twee jaar geleden in het Italiaanse Padua een bijeenkomst van zeventien EEA-afgevaardigden met afgevaardigden van het Vaticaan. Bij die gelegenheid pleitte de EEA ervoor de regionale en nationale Evangelische Allianties te betrekken bij elke dialoog. Zo moet het mogelijk worden beter op te komen voor evangelicalen in landen waar de RK-Kerk een meerderheid vormt. De Rooms-Katholieke Kerk heeft wereldwijd 1,3 miljard leden. De WEA vertegenwoordigt ongeveer 420 miljoen evangelicalen in 128 landen.
Toenadering tussen de Rooms-Katholieke Kerk en de kerken van de Reformatie is van vrij recente datum. Sinds het tweede Vaticaanse concilie (1962-1965) maakt de Rooms-Katholieke Kerk meer ernst met de oecumene. Inmiddels voert ze een dialoog met anglicanen, lutheranen, methodisten, gereformeerden, baptisten en pinksterchristenen. Het Vaticaan is sinds 1970 in gesprek met de World Alliance of Reformed Churches (WARC), die wereldwijd zo’n 200 kerkgenootschappen met 75 miljoen leden vertegenwoordigt. Dat leverde twee gezamenlijke documenten op: over kerk en wereld en over het kerkbegrip.