Kerk & religie

Honderden nieuwe kerken door Trans World Radio

Ajay Kumar Topno, een medewerker van Trans World Radio (TWR) in India, werd vermoord en in de rivier gegooid. Het duurde drie dagen voordat de politie zijn lichaam vond. In het Aziatische land neemt de haat tegen christenen toe. Vinita Shaw, directeur van TWR-India, doet verslag van moeiten en zegeningen.

Kerkredactie
5 August 2009 10:44Gewijzigd op 14 November 2020 08:24
SHAW<br> ...bemoedigen... <br> Foto TWR
SHAW<br> ...bemoedigen... <br> Foto TWR

TWR-India is bepaald geen kleine partner van Trans World Radio. Via de zenders in Sri Lanka en Guam wordt heel India met het Evangelie bereikt via middengolf en korte golf. De 21 TWR-kantoren in India krijgen zo’n 40.000 reacties per jaar op de programma’s. In de vorm van brieven, e-mails en telefoongesprekken.Sociaal

In India worden door de 1,2 miljard inwoners 1500 talen gesproken. Er wordt door TWR uitgezonden in de 62 belangrijkste talen. Shaw: „In 1977 zijn we begonnen met uitzendingen in de vijf hoofdtalen. Nu, dertig jaar later, zijn het er 62. Van de mensen die reageren, zijn velen in het geheim christen. Ze durven ook niet naar de kerk te gaan. Als ze dat openlijk zouden doen, loopt hun leven gevaar. Daarom luisteren ze intensief naar de radio. Er zijn veel en veel meer christenen dan de 2,3 procent waar de overheid het op houdt.”

Shaw vindt Indiërs sociaal. „Als iemand onze radioprogramma’s ontdekt heeft, vertelt hij dat door aan de inwoners van zijn dorp en al gauw vormt zich in zo’n dorp een radioclub van meer dan honderd mensen, die samen luisteren en groeien in hun geloof. Velen gaan op zoek naar een kerk. Waar geen gemeente is, proberen wij er een te stichten. Zo zijn er in het dertigjarig bestaan van TWR-India 1200 nieuwe gemeenten gesticht.”

Behalve antwoord krijgen de respondenten, indien mogelijk, bezoek van TWR-medewerkers. „En we organiseren bijeenkomsten waar we voorlichting geven over het gezinsleven, over meeleven met een gemeente en hoe je getuige kunt zijn. Dat is belangrijk, omdat het om eerste­generatiechristenen gaat. Ze zijn nog nooit naar een kerk geweest, dus hebben heel veel te leren over de Bijbel en het toepassen van Gods Woord in hun leven.

Luisteraars vragen vaak om een Bijbel. Die krijgen ze, maar we vragen er wel een kleine vergoeding voor. Dan heeft zo’n Bijbel meer waarde voor hen. Er zijn gelukkig Bijbels genoeg.”

Moord

Ajay Kumar Topno (38) werkte voor TWR als producer. Enkele luisteraars hadden hem uitgenodigd in hun dorp. Er waren daar drie gezinnen tot geloof gekomen. Maar voordat hij er kon arriveren, werd hij in 2007 door een aantal hindoe-extremisten vermoord, omdat dezen het niet konden verkroppen dat er drie gezinnen tot het christendom waren overgegaan. Topno’s motor werd gestolen, hij werd geslagen en raakte zwaargewond toen de hindoe-extremisten begonnen te schieten. Zijn lichaam werd in de rivier gegooid. De politie zocht drie dagen voordat het werd gevonden.

Topno liet een vrouw en drie kinderen achter. Toch staan dezen positief in het leven. Hun man en vader was christen en stierf voor de zaak van Christus. Shaw: „We hebben ervoor gezorgd dat zijn vrouw een baan kreeg met hetzelfde salaris als haar man had.”

De dader raakte maanden later tijdens een vuurgevecht met de politie dodelijk gewond. Hij had twintig mensen vermoord en de politie zat hem op de hielen.

Vrouwen

De meeste vrouwen in India hebben de eeuwen door geen onderwijs gevolgd, zijn analfabeet en worden behandeld als tweederangsburgers. Vaak worden ze door hun echtgenoot mishandeld.

Via het radioprogramma Women of Hope leren ze wat de Bijbel zegt over vrouwen als waardevolle schepsels van God. In het programma komen ook onderwerpen aan de orde als slaan, misbruik, en het doden van pasgeboren dochtertjes.

„We kunnen de situatie niet veranderen, maar de vrouwen wel bemoedigen en helpen”, benadrukt Shaw. „We leren hun hoe ze als christen op een goede manier invloed kunnen hebben in hun gezin.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer