Poetin sluit harde aanpak Irak niet uit
De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag gezegd dat Moskou niet zo sterk meer op een diplomatieke oplossing van de crisis rond Irak zal aandringen als Bagdad de VN-wapeninspecteurs obstakels in de weg legt.
Poetin zei dat de inspecteurs Irak niet van tegenwerking hebben beschuldigd en dat de diplomatieke mogelijkheden om de crisis vreedzaam te beëindigen nog niet zijn uitgeput. Maar als Bagdad zich verzet tegen de inspecties, „sluit ik niet uit dat Rusland van standpunt verandert”, zei Poetin tijdens een bezoek aan Oekraïne. „En we zijn van plan samen te werken met andere leden van de VN-Veiligheidsraad, inclusief de Verenigde Staten, om andere besluiten uit te werken - ik zal niet zeggen welke besluiten, maar hardere dan de bestaande.”
Poetin herhaalde wel dat zijn regering erop staat dat alle geschillen worden opgelost op basis van het internationaal recht en besluiten van de VN-Veiligheidsraad, waarin Rusland vetorecht heeft.
„Nadat de bipolaire wereld ophield te bestaan is de mensheid in groter gevaar terechtgekomen”, zei de Russische president met verwijzing naar de Koude Oorlog en de opkomst van de VS als enige supermacht. „En hoe we de opbouw van internationale veiligheid onder de nieuwe omstandigheden gaan realiseren - dat is een belangrijker vraag dan Irak.”
Poetin deed zijn uitlatingen in antwoord op een vraag na een toespraak op de universiteit van Kiev. Hij nam daarmee tot op zekere hoogte afstand van het officiële Russische standpunt tot nu toe. Maandag zeiden Russische functionarissen, in een reactie op de rapportage van de VN-inspecteurs, dat Irak naar behoren meewerkte aan het onderzoek en dat de inspecties moeten doorgaan.
In Moskou sloeg ook minister van Buitenlandse Zaken Igor Ivanov een krachtiger toon aan tegen Irak. Op een persconferentie met de secretaris-generaal van de Islamitische Conferentieorganisatie, Abdelouahed Belkeziz, herhaalde Ivanov dat de inspecteurs wat Moskou betreft hun werk moeten voortzetten, maar drong hij er bij de Iraakse regering op aan de aanbevelingen die maandag door Unmovic (het VN-inspectieteam) en het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zijn gedaan zo serieus als maar kan op te volgen.
Intussen heeft Irak opnieuw forse kritiek geleverd op het tussentijdse verslag dat de wapeninspecteurs maandag uitbrachten aan de VN-Veiligheidsraad. De inspecteurs vergroten een paar feiten uit en noemen ze problemen, zei een hoge Iraakse militair dinsdag.
Hoofdinspecteur Hans Blix, die maandag verklaarde dat Irak niet voldoende meewerkt aan de inspecties, geeft „geen evenredige weergave van de feiten”, zei generaal Amir Rashid dinsdag op een persconferentie in Bagdad. De werkelijkheid is dat Irak geen verboden wapens heeft en de inspecteurs er niet in zijn geslaagd bewijs te vinden voor de Amerikaanse en Britse beschuldigingen van het tegendeel, aldus Rashid.
Het Duitse openbaar ministerie heeft dinsdag gevangenisstraffen van zes en tweeënhalf jaar geëist tegen twee mannen die verdacht worden van het ontduiken van het VN-wapenembargo tegen Irak.
Volgens het OM staat vast dat de verdachten, Bernd Schompeter (59) en Heinz Ribbeck (53), Irak onder meer boren hebben geleverd die gebruikt kunnen worden voor de productie van een langeafstandskanon waarmee biochemische of zelfs nucleaire wapens afgevuurd kunnen worden. Beide mannen ontkennen het wapenembargo tegen Irak bewust te hebben geschonden. Schompeter beweerde niet geweten te hebben wat de bestemming van de boren was en bood zijn verontschuldigingen aan.
Islamitische extremisten in Europa maken gebruik van de dreiging van een aanval op Irak om nieuwe strijders te werven. Zodra de oorlog begint, worden de anti-Amerikaanse sentimenten heviger en neemt dus de kans op aanslagen toe. Dat zegt de Franse antiterreurrechter Jean-Louis Bruguière.
Het Europees Parlement stuurt voorlopig nog geen officiële delegatie naar Irak, ondanks aandringen van voorman Blix van het VN-inspectieteam in Bagdad. Dat hebben EP-voorzitter Cox en de fractieleiders dinsdag besloten na een videoconferentie met Blix. Het Parlement wil eerst verdere ontwikkelingen afwachten. „Er kan altijd later nog een delegatie worden samengesteld”, aldus Cox.