Voorhoeve: Onderzoek hier steekpenningen tanks
DEN HAAG (ANP) – De aantijging dat defensiebedrijf RDM steekpenningen heeft betaald voor de verkoop van Nederlandse tanks aan Chili moet ook in Nederland worden onderzocht. Dat stelde voormalig minister van Defensie Voorhoeve dinsdag. De SP vindt dat ook en wil weten of minister Hirsch Ballin (Justitie) en staatssecretaris De Vries (Defensie) de zaak willen voorleggen aan het Openbaar Ministerie.
Voorhoeve reageerde op het bericht dat Chili juridische stappen heeft ondernomen tegen twee voormalig legerofficieren. Die worden verdacht van het accepteren van elk 600.000 dollar aan steekpenningen bij de aankoop van ruim tweehonderd Nederlandse Leopard–tanks in 1998. De Nederlandse tanks waren eind jaren negentig door defensiebedrijf RDM van Joep van den Nieuwenhuyzen doorverkocht aan Chili voor een bedrag van 63 miljoen dollar.Van den Nieuwenhuyzen gaf dinsdag in een reactie aan niet op de hoogte te zijn van het onderzoek in Chili. De vermeende betalingen aan de legerofficieren zijn hem naar eigen zeggen evenmin bekend. Voorhoeve was minister in die tijd. Hij kan zich alleen herinneren dat er een exportvergunning voor de tanks is afgeleverd en noemt de aantijging „heel ernstig".
De corruptie werd ontdekt tijdens een onderzoek naar de herkomst van het fortuin van wijlen dictator Augusto Pinochet. RDM zelf stelde in 2005 dat het 1,6 miljoen dollar had gestort op een rekening van een stichting van de executeur van Pinochet.
Het is echter niet voor het eerst dat de kwestie opspeelt. In 2005 en 2006 verschenen ook al berichten dat RDM smeergeld zou hebben betaald om de tanks te verkopen en dat de Chileense autoriteiten daar onderzoek naar verrichtten. Toen vroeg SP-Kamerlid Van Velzen ook al of er geen aanleiding was voor een Nederlandse strafrechtelijk onderzoek.
Toenmalig staatssecretaris Van der Knaap (Defensie) reageerde namens het kabinet afwijzend. Zolang het onderzoek van de Chileense autoriteiten nog niet was afgerond en de Chilenen de uitkomsten nog niet aan Nederland hadden doorgegeven, kon niet worden vastgesteld of er sprake was van strafbare feiten, schreef de staatssecretaris. Maar als er sprake is van een vermoeden van strafbare feiten, dan zou het Openbaar Ministerie ingeschakeld worden. Van Velzen wil nu weten of daar inmiddels wel sprake van is.