Kerk & religie

Pelgrimeren langs rivieren en basilieken

Wandelen langs een kathedraal en zeven basilieken. Dat is het motto van een langeafstandswandeling die uitgegeven is onder de titel ”Willibrordpad”. De wandelgids bevat een zorgvuldig beschreven route in twintig dagtochten van gemiddeld 20 kilometer.

Klaas van der Zwaag
3 August 2009 09:29Gewijzigd op 14 November 2020 08:24
HAGESTEIN – De hervormde kerk van Hagestein, het voormalige buurtschap Gasperden. Foto’s RD
HAGESTEIN – De hervormde kerk van Hagestein, het voormalige buurtschap Gasperden. Foto’s RD

Wie minder sportief is, kan in veel gevallen de fiets of de auto nemen. De tocht is bedoeld als pelgrimsreis. „En daarvoor hoef je niet naar Italië te lopen”, aldus de schrijvers.De in fullcolour uitgevoerde gids ”Willibrordpad. Wandelen langs een kathedraal en zeven basilieken in het aartsbisdom Utrecht” (KBS Uitgeverij, ’s-Hertogenbosch) staat vol informatie, foto’s en deelkaarten. De ondersteunende website heet willibrordpad.nl.

Bakermat

De route voert door het oude land van het aartsbisdom en doet zeven basilieken aan: de Nicolaasbasiliek in IJsselstein, de Walburgis in Arnhem, de Lambertus in het Overijsselse Hengelo, de Plechelmus in Oldenzaal, de Pancratius in Tubbergen, de Heilig Kruisbasiliek in Raalte en de OLV Tenhemelopneming in Zwolle, met als begin- en eindpunt de Catharinakathedraal in Utrecht, bakermat van het christendom in onze streken. Willibrord was de eerste bisschop van Utrecht, 1300 jaar geleden.

Bedevaartskerk

Het Willibrordpad is een wandeling die mag uitgroeien tot „pelgrimeren”, aldus projectleider Henk Brussel en tekstschrijfster Maria van Mierlo. In Nederland wemelt het volgens hen van de pelgrimsplaatsen (er zijn er meer dan 1600) en de tijd is volgens hen rijp om dat weer tot ons te laten doordringen. Het maken van een pelgrimstocht is „niet alleen een fysieke inspanning, maar vooral een innerlijke beweging die je naar de kern van jezelf leidt.”

Het startpunt ligt in Utrecht, bij de Sint-Catharinakathedraal. Vanaf de domstad gaat de weg naar IJsselstein. De Sint-Nicolaasbasiliek ligt binnen de oorspronkelijke stadsgracht van IJsselstein en doet dienst als parochie- en bedevaartskerk.

De tocht loopt vervolgens via Vianen naar Hagestein. Door de telkens optredende overstromingen in het gebied van Vianen duurde het tot de elfde eeuw voordat er definitieve nederzettingen ontstonden. De eerste kerk werd gebouwd in de buurtschap Gasperden, later Hagestein genoemd. Een bezoek aan de oude hervormde kerk in deze plaats is de moeite waard.

Vergezicht

De ‘pelgrim’ kan vervolgens ten volle genieten van vergezichten op de Lek als hij richting Culemborg gaat. De route loopt door de Goilberdinger en Baarsemerwaard. Voorbij Culemborg voert de tocht via de Beusichemsedijk naar het pontje van Beusichem. Met de veerpont steekt de wandelaar de Lek over richting Wijk bij Duurstede.

In de vroege middeleeuwen lag daar een van de belangrijkste handelsplaatsen van Noordwest-Europa: Dorestad. Na Wijk bij Duurstede komt de Lek weer in het blikveld. Via de Amerongse Bovenpolder komt de wandelaar ten slotte in het pittoreske Amerongen. De eerste tocht van het Willibrordpad zit erop.

Gelukkig

Henk Brussel schrijft in zijn voorwoord: „Onder mijn voeten vergleden vele wegen: zandwegen, bos- en schelpenpaden, paden van klinkers en tegels, en niet te vergeten asfalt, breed en smal. Vele kilometers heb ik afgelegd, in weer en wind, om het Willibrordpad voor u te beschrijven. Meestal was het genieten. Maar soms ook afzien, als ik verdwaald was, of moe en dorstig en er in de verre omtrek geen café te vinden was. Op die momenten moest ik vaak denken aan een gezegde van Willibrord: „Wees in Gods naam gelukkig.””

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer