Irak weer slaags met Iraanse oppositie
BAGDAD/TEHERAN (ANP/AFP/DPA) – De Iraakse politie heeft woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag geprobeerd haar gezag te doen gelden in een kamp met duizenden aanhangers van de Iraanse oppositie. Daarbij vielen honderden gewonden en zeker twee en volgens onbevestigde berichten zelfs tien doden.
De Iraakse veiligheidsdiensten hebben naar eigen zeggen inmiddels 75 procent van het kamp ten noorden van Bagdad in handen, waar 3500 Moedjehedien en hun gezinnen wonen. Twee agenten zijn omgekomen volgens de Iraakse politie. Volgens de Iraniërs zouden acht van hun mensen zijn omgekomen. Irak ontkent dat er doden onder de Iraniërs zijn gevallen.De toenmalige Iraakse dictator Saddam Hussein gaf de Iraanse Volksmoedjahedien in 1980 toestemming hun Kamp Ashraf te openen in Irak. De Volksmoedjahedien waren in 1965 opgericht om te vechten tegen het sjah–bewind in Iran. Nadat de sjah in 1979 was verdreven door de Islamitische Revolutie van ayatollah Khomeini, richtten de Volksmoedjahedien zich tegen de nieuwe oerconservatieve machthebbers. Toen in 1980 de oorlog uitbrak tussen Irak en Iran, gingen de Volksmoedjahedien met Saddam Hussein vechten tegen de ayatollahs.
Toen de Amerikanen in 2003 Irak binnenvielen en Saddam Hussein verdreven, ontwapenden zij de Volksmoedjahedien en gaven hun tegelijkertijd bescherming. De Iraakse autoriteiten hebben inmiddels de ordehandhaving in Irak grotendeels overgenomen van de Amerikanen. Kamp Ashraf valt al enkele maanden onder hun verantwoordelijkheid.
De huidige Iraakse regering wordt gedomineerd door sjiieten, de dominante islamitische stroming in zowel Irak als Iran. De betrekkingen tussen beide landen, die tot 1988 een bloedige oorlog uitvochten, zijn dan inmiddels ook sterk verbeterd. De leiding in Teheran juichte woensdag dan ook het Iraakse optreden tegen de Iraanse oppositie toe. Een Iraans lid van de parlementaire veiligheidscommissie verwelkomde de inval. De arrestanten moeten volgens hem worden overgedragen aan Iran.
Een Iraanse advocaat die in het kamp woont, zei dat Iraakse troepen mensen neerschieten en in elkaar slaan. Volgens de politie vielen Iraniërs agenten en militairen aan met messen en stenen.
De Iraakse regering stelt het volste recht te hebben op eigen grondgebied in te grijpen. Ze wil het kamp sluiten en de 3500 inwoners terugsturen naar Iran of naar een ander land.
De leider van de belangrijkste Iraanse oppositiebeweging in ballingschap heeft de bestorming van het kamp veroordeeld. Maryam Rajavi van de Nationale Verzetsraad beschuldigt Bagdad ervan bevelen van Iran op te volgen.
„Deze agressie is een duidelijke schending van internationale afspraken", aldus Rajavi in een verklaring. Zij roept de internationale gemeenschap op in te grijpen om een humanitaire ramp te voorkomen.
De Volksmoedjahedien zijn de vroegere militaire vleugel van de Nationale Verzetsraad. Zij zeggen in 2001 de gewapende strijd tegen het regime in Teheran te hebben opgegeven.