Binnenland

Overzicht gebeurtenissen in AIVD–lekzaak

28 maart

23 July 2009 17:10Gewijzigd op 14 November 2020 08:22

De Telegraaf publiceert het artikel ’AIVD faalde rond Irak’, dat stelt dat de geheime dienst buitenlandse rapporten over het land klakkeloos heeft overgenomen. Daardoor zou het kabinet op het verkeerde been zijn gezet bij het besluit steun te verlenen aan de oorlog in Irak. Het stuk was gebaseerd op een geheime evaluatie van de AIVD.4 juni

Ook het Telegraafartikel ’Dalai Lama bedreigd’ zou berusten op gelekte gevoelige informatie van de AIVD.

12 juni

De AIVD stuurt een ambtsbericht aan de rijksrecherche, dat melding maakt van zeer gevoelige informatie die aan De Telegraaf is gelekt. Uit het bericht blijkt dat de AIVD Telegraafverslaggeefster Jolande van der Graaf afluistert. Zo heeft de dienst waarschijnlijk bevestiging gekregen welke van haar medewerkers had gelekt.

18 juli

De politie doet huiszoeking bij Van der Graaf en de verdachte AIVD’ster en neemt documenten, notitieboekjes en computerbestanden in beslag. Deze worden verzegeld en in de kluis van de onderzoeksrechter bewaard.

De AIVD’ster en haar partner (een oud–AIVD–werknemer) worden gearresteerd. Jolande van der Graaf is ook verdachte, maar zij zit niet vast.

8 juli

De Telegraaf spant met de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en het Genootschap van Hoofdredacteuren een kort geding aan tegen de AIVD. Het dagblad wil dat de geheime dienst stopt met het afluisteren van haar journalisten. Behalve Van der Graaf zouden ook hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct–hoofdredacteur Joost de Haas zijn getapt.

16 juli

In Amsterdam dient het kort geding tegen het afluisteren; de rechtbank in Haarlem buigt zich over een klaagschrift van Van der Graaf en De Telegraaf tegen de huiszoeking en inbeslagname van stukken. Het OM beschuldigt de journaliste ervan dat ze strafbare feiten heeft gepleegd door een informant te runnen binnen de AIVD met als doel staatsgeheime informatie te verkrijgen.

23 juli

De rechter in Haarlem bepaalt dat de huiszoeking en inbeslagnames terecht zijn geweest. Eerst was de journaliste gevraagd de geheime stukken terug te geven, maar dat weigerde ze. Het was erg belangrijk deze stukken terug te krijgen bij de AIVD, aldus de rechter.

Van de kortgedingrechter in Amsterdam moet de AIVD stoppen met het afluisteren van Telegraafjournalisten. Dat geldt sowieso voor hoofdredacteur Sjuul Paradijs en adjunct Joost de Haas. In geval van Jolande van der Graaf moet de AIVD stoppen tot er een uitspraak is van de Commissie van Toezicht, waar de verslaggeefster een klacht moet indienen. Verschil is dat Van der Graaf verdachte is en de hoofdredactie niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer