Werktijd korter voor arts in opleiding
Ziekenhuizen krijgen twee jaar de tijd om de werkweek voor hun artsen in opleiding terug te brengen tot hooguit 48 uur. Tot 1 augustus 2011 mogen ze de aankomende specialisten nog werkweken laten draaien van maximaal 52 uur.
Dat heeft minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag besloten.Donner heeft een plan voor de werkweken ontvangen van werkgevers- en werknemersorganisaties in de zorg. Nu bedraagt de maximumwerkweek 56 uur, maar er is in het verleden bij veel ziekenhuizen te lang gewerkt, zo blijkt uit onderzoek.
In maart concludeerde de Arbeidsinspectie bijvoorbeeld dat arts-assistenten te veel uren tijdens een dienst draaien en te weinig rust krijgen. Bij ruim acht op de tien gecontroleerde ziekenhuizen werden overtredingen geconstateerd op het gebied van werk- en rusttijden van artsen in opleiding. In totaal ging het om 98 overtredingen bij 26 van de 31 gecontroleerde instellingen.
De meeste ziekenhuizen waren geselecteerd voor het onderzoek, omdat zij eerder ook al slecht scoorden. De Arbeidsinspectie stuitte op situaties waarin arts-assistenten tot wel 21 uur achter elkaar werkten.
De Jonge Orde, belangenvereniging voor artsen in opleiding tot specialist, is tevreden, maar verwacht dat weinig ziekenhuizen het plan zullen uitvoeren. „Ziekenhuizen hebben niet voldoende menskracht om de uren op te vullen. Ze willen de kortere werkweek van arts-assistenten compenseren door de inzet van verpleegkundigen en medisch specialisten. Dat is niet logisch. Voordat verpleegkundigen aan de slag kunnen, ben je vier jaar verder. En als specialisten taken van assistenten gaan overnemen, lopen de wachtlijsten op”, aldus een woordvoerder.
De Jonge Orde opende recent een meldpunt waar arts-assistenten misstanden kunnen melden. In overleg met de ziekenhuizen probeert de orde de klachten op te lossen. Mislukt dat, dan geeft hij de melding door aan de Arbeidsinspectie.