Kerk & religie

Rusland wil RO-Kerk socialere rol geven

Rusland bereidt een wet voor die de „traditionele religies” -lees vooral: de Russisch-Orthodoxe Kerk- een grotere rol wil geven bij het oplossen van allerlei sociale problemen. Vorige week donderdag had hierover de eerste discussie plaats in de Doema, het Russische parlement, meldt de krant Vremia novostei. De wet is bedoeld om kerk en staat gelijke kansen te geven op het gebied van onderwijs, medische zorg en andere voorzieningen in de publieke sector.

Kerkredactie
27 January 2003 09:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:05

Een van de breinen achter de wet, de communistische Sergei Glaziev, zei tijdens de bespreking dat God te prijzen is dat „onze president een Russisch-orthodox gelovige is. Maar morgen, wat God verhoede”, zo verklaarde hij de noodzaak van het versterken van de banden tussen kerk en staat, „kan er een vijand van God in zijn plaats komen.”

Tijdens de discussie over het voorstel werd vooral gesproken over de spirituele waarden die Rusland nodig heeft, over de jonge generatie die deze waarden niet meer heeft en over religie als middel om het land te vernieuwen. Een van de afgevaardigden stelde dat de eenheid van kerk en staat noodzakelijk is om als land te overleven.

Iemand wees erop dat de nieuwe wet op gespannen voet staat met de grondwet, omdat ze de „traditionele” religies bevoordeelt boven de „niet-traditionele.” Tot nu toe worden alleen de Russisch-Orthodoxe Kerk, de islam en het boeddhisme als traditionele religies beschouwd. Onder meer het Jodendom ontbreekt - al overweegt de regering deze religie alsnog aan het rijtje toe te voegen.

Het doel van de wet is de belangrijkste geloofsgemeenschappen nauwer te betrekken bij het maatschappelijke leven. Kerkelijke leiders zouden meer functies moeten krijgen in het staatsleven, in ruil voor een meer officiële status en het in aanmerking komen voor staatssubsidie. Godsdienstige organisaties zouden meer betrokken moeten worden bij allerlei sociale problemen, zoals het voorkomen van drugsgebruik -de Russisch-Orthodoxe Kerk heeft op dit punt grote ervaring-, het begeleiden van de adoptie van Russische kinderen door buitenlandse organisaties, het verschaffen van gratis maaltijden voor armen bij kerken en moskeeën en andere noodzakelijke sociale hulpdiensten, zoals op het terrein van het gehandicaptenwerk en het werk onder wezen.

De wet wil godsdienstige organisaties verder vrije toegang geven tot hun leden in het leger en in de gevangenis. Kerkelijke medewerkers zouden toestemming moeten krijgen om les te geven op scholen. Kerken zouden voorts meer gelegenheid moeten worden geboden hun boodschap op televisie uit te dragen.

In zijn toelichting benadrukte Glaziev dat de wet is gebaseerd op vrijwilligheid en dat de staat niets wil opleggen. De twee Russisch-orthodoxe priesters die bij de bespreking aanwezig waren -er waren geen vertegenwoordigers van andere confessies- bleven, schrijft de Vremia novostei, „opvallend rustig” en gaven geen commentaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer