Grondvlak
Nieuwe kerktoren Krabbendijke
De hervormde kerk in het Zeeuwse Krabbendijke heeft weer een toren. Begin vorige week had de oplevering van de vernieuwde kerktoren plaats. Ruim een jaar eerder werd het gebouw getroffen door de bliksem, waarna de toren in brand vloog. Bij herstelwerkzaamheden kwamen er meer gebreken aan het licht. Vervolgens is besloten om de gehele toren te renoveren. Met het plaatsen van de haan, vorige week maandag, kwam er een einde aan de verbouwing.
Appartementen in Blasiuskerk Made
Wie altijd al in een kerk heeft willen wonen, kan terecht in de voormalige rooms-katholieke Blasiuskerk in Made (Noord-Brabant).
Woningstichting Volksbelang realiseerde er elf appartementen, waaronder een torenwoning. Het historische gebouw staat nog geen twee jaar leeg: in september 2007 had de laatste kerkdienst plaats. De parochie kon de onderhoudskosten niet langer opbrengen. De buitenmuren van de kerk bleven staan, vanbinnen is de kerk is geheel gerenoveerd en opnieuw ingedeeld. In de gemeenschappelijke ruimte en de entree van het appartementencomplex zijn authentieke delen van de kerk zichtbaar, zoals de oude gewelven en glas-in-loodramen. In mei namen 800 bezoekers al een kijkje in de voormalige kerk, tijdens een open dag.
Restauratie kerk Ter Idzard
De kerk in het Friese Ter Idzard wordt op dit moment grondig gerenoveerd. Het is de bedoeling dat het kerkgebouw eind 2010 dienst gaat doen als een historisch centrum. Verder wordt de kerk geschikt gemaakt als rouw- en trouwlocatie en als ruimte voor lezingen en concerten.
De kerk is al sinds 1978 eigendom van de stichting Alde Fryske Tsjerken. Toen zij de kerk overnam, was het de verwachting dat binnen vijf jaar de restauratie afgerond zou zijn.
Inmiddels is de stichting 31 jaar eigenaar van de kerk. Vanwege het ontbreken van subsidies kon ze niet eerder beginnen met de restauratie van het gebouw. Pas twee jaar geleden kwam er geld vrij, dat nu wordt aangewend voor de restauratie.
De kerk van Ter Idzard is gebouwd rond 1500 en ligt aan het Jabikspaad, de pelgrimsroute van Sint Jacobiparochie in Friesland naar Santiago de Compostella in het noorden van Spanje. De kerk is voorzien van een kabinetorgel en meerdere gebeeldhouwde zandstenen graven uit de zestiende en de zeventiende eeuw.
Nieuwe klok Kampen
In de werkplaats van de Groningse klok kengieter Simon Laudy is eind juni de nieuwe klok voor de toren van de Kampense Bovenkerk gegoten. Dat gebeurde in het bijzijn van onder anderen de wethouder van Cultuur en leden van de Stichting Luidklokken Bovenkerk.
De Stichting Luidklokken Bovenkerk beijvert zich al jaren voor het herstel van het zogenaamde Van Wougelui uit 1481. Het is de wens van de stichting dat er zes nieuwe klokken aan de huidige twee Van Wouklokken worden toegevoegd. Vorige jaar gaf het college van B en W van Kampen groen licht voor het luidprogramma dat de stichting had ingediend.
De nieuwe klok wordt de ”so” in de drieklank ”do-mi-so” en zorgt volgens de stichting voor vergroting van het aantal luidmogelijkheden.” De klok weegt ongeveer 600 kilogram.
Bijbelschool Ede
Artios Bijbelschool gaat in september zowel in Zeist als in Ede van start. Naast de vaste leslocatie op donderdagavond aan de Wittenberg te Zeist, zal nu ook de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) op de dinsdagavond de Artios Bijbelschool gaan huisvesten.
De deeltijdopleiding is gericht op het „toerusten van christenen vanuit de Bijbel, met het oog op hun persoonlijk geloof en hun functioneren in kerk en maatschappij”, aldus de website van de Bijbelschool.
Artios is opgericht in 2006 en niet gebonden aan een kerkelijke richting. De meeste docenten zijn afkomstig uit de gereformeerde gezindte.
Project ”Landmerken”
In de provincie Groningen is onlangs het project ”Landmerken” van start gegaan. De initiatiefnemers willen langs de Waddenkust de „intense relatie tussen torens, kerkgebouwen, kerkhoven en omringend landschap” herstellen en versterken.
Het project omvat onder meer herstel van kerkhoven en kerkenpaden, realisatie van voorzieningen in kerken en kerktorens, ontwikkeling van wandelroutes rondom kerken en het verspreiden van foldermateriaal.
Het project behelst acht plaatsen langs de Waddenkust: Hornhuizen, Wierhuizen, Breede, Usquert, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde en Nieuw Beerta.
Uit historisch onderzoek naar wetenswaardigheden over de kerken van de acht dorpen kwam onder meer naar voren dat in het verleden het kerkhof van Hornhuizen was ingericht volgens de Engelse landschapsstijl. Landschapsbeheer Groningen gaat kijken of deze ‘slingertuin’ in de toekomst hersteld kan worden.
”Landmerken” is een samenwerkingsproject van de Stichting Landschapsbeheer Groningen en de Stichting Oude Groninger Kerken. Het loopt tot 2010.
Fototentoonstelling Kloetinge
In de Geerteskerk in Kloetinge (Zeeland) is deze zomer een unieke fototentoonstelling te bezichtigen. De tentoonstelling presenteert werk van fotograaf Geert Segers, verbonden aan de hogeschool voor de kunsten in Antwerpen, en journalist August Thiry.
Segers en Thiry reisden naar het zuidoosten van Turkije (Tur Abdin) en naar Noord-Irak en bezochten daar Syrisch-orthodoxe Assyrische christenen. De tentoonstelling toont foto’s van christenen in Mesopotamië en van het landschap waarin ze leven. De tentoonstelling in de Geerteskerk in Kloetinge is te bezoeken tot en met 12 september. De kerk is open op dinsdag en vrijdag van 13.30-16.00 uur en op zaterdag van 10.00-16.00 uur.
Grondvlak bevat nieuws uit plaatselijke gemeenten. Heeft u tips? Stuur een bericht naar grondvlak@refdag.nl of naar Reformatorisch Dagblad, t.a.v. kerkredactie, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.